ГЕРБ и ДПС използваха обсъждането на процедурни правила за избор

...
ГЕРБ и ДПС използваха обсъждането на процедурни правила за избор
Коментари Харесай

ГЕРБ и ДПС опитват да отстранят Рашков от избора за КПКОНПИ, ПП искат да съкратят срока за номинации

ГЕРБ и Движение за права и свободи използваха разискването на процедурни правила за избор на ръководител на КПКОНПИ, с цел да стартират оферти, с които да отстраняват Бойко Рашков от избора " по правилник ". Докато " Продължаваме промяната " се въздържаха да вземат отношение по персоналните нападки против вътрешния министър, вносителят на разпоредбите Михал Камабарев реши да предложи редуциране на периода за внасяне на номинации от 14 на 5 дни.

Александър Несторов от Движение за права и свободи предложи пет публицистични промени в препоръчаните правила - в това число възбрана за лица над 65-годишна възраст да заемат поста (Рашков е роден през 1954 г.).

" Нищо срещу нашите пенсионери, поздравяваме ги, само че тази работа е извънредно тежка, енергоемка и изисква различен вид догадка ", разяснява депутатът от Движение за права и свободи.

Това накара депутата от Българска социалистическа партия Емил Георгиев да репликира " Да ви припомня ли на каква възраст е президентът на Съединени американски щати? Знаете ли на каква възраст е президентът на Италия? ". Десислава Атанасова иронично му отговори, че очаквала след възможното избиране на Бойко Рашков за началник на КПКОНПИ, да изискат и предварителни президентски избори, с цел да може Рашков да ги завоюва.

Несторов изиска още претендентите за началник на КПКОНПИ да дават уверение за психическа валидност и уверение от самата КПКОНПИ, че не са обект на инспекция от комисията. Списъкът с нужните заявления беше допълнен от Маноил Манев от ГЕРБ - претендентът " в никакъв случай не е бил подлаган на процедура по лишаване на допуск за класифицирана информация ", още веднъж директна отпратка към Бойко Рашков.

През 2021 година когато той стана длъжностен министър на вътрешните работи, ГЕРБ го нападнаха с информация, че ДАНС му е лишила достъпа две години по-рано. Оказа се, че това се е случило след напускането на Рашков от Бюрото за надзор на СРС, в интервал, в който не е заемал държавни постове с нужда от достъп до класифицирана информация.

Депутатът от Движение за права и свободи изиска и ефикасна лустрация на претенденти, които имат принадлежност към някогашната Държавна сигурност със записване на изискване, че тези, които са били сътрудници или щатни чиновници на комунистическите секрети служби, би трябвало да бъдат оповестени за неприемливи.

Рашков е проверяван шест пъти от Комисията по досиетата, без да е открита такава принадлежност. Депутатът от Българска социалистическа партия Илиян Йончев обаче реши да вземе думата във връзка това публицистично предложение и да предложи на Движение за права и свободи да запишат същото изискване в устава си (почетният ръководител на Движението Ахмед Доган и няколко от видните фрагменти на партията са с досиета).

Маноил Манев (ГЕРБ) упрекна Рашков в " опасност за националната сигурност " поради отнетия допуск за класифицирана информация и разгласи, че вътрешният министър бил изпратил Инспектората на Министерство на вътрешните работи да ревизира " каква докторантура пиша в Академията на Министерство на вътрешните работи ".

" Не ми пука какво ще ревизира. Въпросът е, че вие сте моралният стожер от една година - защитете хората с правила ", беше коментарът му. Тома Биков непосредствено обиди Рашков, като го оприличи на " човек с тип и темперамент на Николае Чаушеску ".

Комисията за противопоставяне на корупцията е без ръководител от февруари 2022 година, когато Сотир Цацаров подаде оставка.

" Продължаваме промяната " стартира министъра на вътрешните работи Бойко Рашков за нов началник на институцията малко откакто Слави Трифонов отдръпна поддръжката си за обединението.

Едновременно с тази процедура тече и разискването на нови промени в Закона за противопоставяне на корупцията, които евентуално ще разделят КПКОНПИ на две комисии и ще разширят компетентността на тази, чиято съществена активност ще е следствие на корупционни закононарушения.

По-сериозни рецензии от ГЕРБ пристигнаха точно по този проблем - изборът на ръководител на КПКОНПИ вероятно ще се случи тъкмо преди преформатирането на институцията.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР