Георги Вулджев, Фейсбук1. Работещите във въглищните централи не губят работата

...
Георги Вулджев, Фейсбук1. Работещите във въглищните централи не губят работата
Коментари Харесай

Георги Вулджев: Европейският съюз е уникален в своето задълбочаващо се енергийно малоумие

Георги Вулджев, Facebook

1. Работещите във въглищните централи не губят работата си по силата на пазарната конкуренция. Те я губят в резултат на целенасочена политика на равнище Европейски Съюз, която посредством държавно-наложени ДАНЪЦИ оскъпява производството на електрическа енергия от въглища. Пазарът от дълго време е напуснал, или по-скоро е бил изпъден от европейската енергетика.

2. Без значение от по кое време датира тази политика, без значение какъв брой е мощно зеленото лоби в Европейски Съюз и какъв е консенсуса, България е длъжна до последно да упорства за нейното инспектиране. Не единствено тъй като оскъпява силата в Европа, само че тъй като заплашва и енергийната сигурност, изключително в подтекста на конфликтните връзки с Русия.

3. Най-безпардонно малоумни са спекулациите, че протестиращите енергетици са надали не путинисти. Напротив, въглищната сила може и да е " мръсна ", само че сигурно е евроатлантическа сила. Кои централи бяха запалени още веднъж на тичешком из цялостен Европейски Съюз предходната година, когато беше пресечен достъпа до съветски газ? Баш въглищните.

4. Именно този толкоз неотдавнашен опит е индикативен - когато ножът опре до кокала палим въглищата още веднъж. С оглед на това, да се работи към цялостното им унищожаване като енергиен източник и то в кратковременен проект е чутовно безумство. България би трябвало да се бори против това на равнище Европейски Съюз даже да го нямаше проблема с протестиращите служащи.

5. Европейският съюз е неповторим в своето задълбочаващо се енергийно безумие (друга дума за това няма, съжалявам). Сега желае да постанова " зелени мита " върху търговията със страни отвън Европейски Съюз на база това какъв брой " зелена " е веригата на произвеждане на съответния артикул. Защото не ни стига потребителската инфлация последните 2-3 години, служителите на Европейски Съюз безспирно работят за нейното нарастване.

6. Никъде другаде " зелената " политика не е толкоз нападателна. Чрез такива политики Европейски Съюз очевидно се пробва да се трансформира в експортьор на регулация към останалия свят. Просто тъй като с този метод доста скоро няма да може да изнася нищо друго. Само че регулацията, даже да може да е експорт, се написа в центъра на съюза. В България сме външна страна и регулация няма да можем да изнасяме. Но можем да изнасяме ток. Ние нещата, които можем да изнасяме с триумф за момента не са доста. Не е ли добра концепция да се опитаме да ги запазим?

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР