Георги Тахов трябва да се бори за всяко евро в

...
Георги Тахов трябва да се бори за всяко евро в
Коментари Харесай

Пловдивчанин със здрава ръка ще слага ред в земеделието

Георги Тахов би трябвало да се бори за всяко евро в помощ на българския агробизнес, с цел да изправи бранша на крайници в доминото от кризи 

Притиснати от високите цени на торовете и силата, войната в Украйна, сушата и ковид​ кризата, българските земеделци  още веднъж чакат. Чакат ред, чакат отношение от страната и институциите, чакат и финансова помощ, с цел да произведат това, което след това да сложим на трапезата си. 

Тежката задача да постави ред в бранша този път се падна на Георги Тахов. Пловдивчанинът с блестяща кариера е новият изпълнителен шеф на Държавна фирма " Земеделие ". За разлика от предходни назначения във Фонда, правени на правилото " проба-грешка ", новият министър Явор Гечев този път, наподобява, е улучил десетката. 

Не единствено тъй като Тахов е негов съгражданин от Пловдив, а тъй като двамата са експерти, които доста добре знаят от какво се нуждае аграрният бизнес в България. 

Кариерата на Тахов е минала из​цяло в системата на Национална агенция за приходите. А какво по-добро предопределение от прецизен финансист и инспектор, и то с немско образование, за система, в която до неотдавна парите течаха като златна река за едни и малко поточе за други?
Кой е Георги Тахов
Новият началник на фонд „ Земеделие “ е роден през 1971 година. Завършил е езикова гимназия " Бертолт Брехт " в Пазарджик с немски език. Той е лекар по стопанска система, компетентност „ Финанси, парично обр​ащение, заем и застраховка “. Притежава и магистърски степени по „ Счетоводство и надзор “ от ВФСИ „ Д. А. Ценов “, Свищов, „ Право “ от ВТУ „ Св. св. Кирил и Методий “, както и „ Стратегическо управление и ръководство на сигурността и публичния ред “ от Академията на Министерство на вътрешните работи.

Специализирал е стопанска система и ръководство на индустрията в Германия.

Георги Тахов е извървял цялата стълбица в Национална организация за приходите -от инспектор до териториален данъчен шеф.

В системата на данъчната администрация е от 1996 година. Започва в данъчна работа - Пазарджик, направление " Косвени налози ". Бил е поредно шеф на бранш " Ревизии " и на бранш " Ревизии и инспекции ". На 1 януари 2006 година е определен за шеф на Териториалната дирекция на Национална агенция за приходите в Пазарджик.

От декември 2009-а, след отделяне на новата конструкция на Национална агенция за приходите, Георги Тахов е заместник-директор на Териториална дирекция - Пловдив, в чийто обсег са 6 офиса в Южна България - Пловдив, Пазарджик, Стара Загора, Хасково, Смолян и Кърджали.

През 2013 година, след конкурс в състезание с трима претенденти, е определен за териториален шеф на НАП-Пловдив.
Какво би трябвало да направи Тахов до края на годината
Най-грубо казано, през новия началник в земеделието би трябвало да минат към 1,5 милиарда лева и да отидат дейно в ръцете на земеделците. Не се ли оправи, парите ще се върнат в Брюксел. И това би трябвало да стане без следващите подозрения за приключване на средства, в битка с брюкселските и нашенските бюрократи, които ноторно са царе на плявата и мишки за зърното.

Погледнато съответно - Тахов би трябвало да се бори за всяко евро, което, вместо да се върне в Брюксел, би трябвало да влезе в производството на храна, която към този момент не доближава на нашата софра.
Какви са фактите 
До края на юли усвояването на всички ограничения от Програмата за развиване на селските региони е по-близо до 50-те %, в сравнение с до 100-те. Към края на месец юли са изразходвани едвам 55,4% от общия бюджет от 3 069 678 000 евро, сочат настоящи данни на Държавен фонд " Земеделие (ДФЗ).

Договорените средства са 58,58% от общия бюджет на Програмата и рискът от неусвояване до края на годината е повече от действителен. Това удостовери и преди дни служебният министър Явор Гечев при посещаване в Несебър.

По негови думи, има закъснение, като слабото звено са договорирането и насъбраните огромен брой планове. „ Имах среща с управлението на ДФЗ и скоро ще имаме повсеместен проект и преструктуриране “, сподели отрасловият министър на 12 август.

Отделно от това, би трябвало да бъде разплатена и изключителната държавна помощ от 218 млн. евро (426 млн. лева.) за подкрепяне на избрани аграрни производители в подтекста на съветската инвазия в Украйна, която преди дни получи зелена светлина от Европейската комисия (ЕК).

Схемата беше утвърдена според Временната рамка за държавна помощ при рецесии, призната от Комисията на 23 март 2022 година и променена на 20 юли 2022 година

Допустимите бенефициенти ще имат право да получат директни безплатни средства, които ще се пресмятат на база броя на животните и хектарите земеделска земя.

Помощта няма да надвишава 62 000 евро (121 261 лева.) на бенефициент и ще бъдат предоставени не по-късно от 31 декември 2022 година
Какво дава обещание индивидът от Пловдив
Обещанието на Тахов е, че до края на годината и за времето, в което ръководи, няма да бъде изгубено нито едно евро.

А на него би трябвало да му се има вяра. Досега някогашният данъчен не е замесвал името си в нито един скандал. Под тепетата постоянно са го уважавали като експерт, който преди всичко поставя работата си. Работата във фонд „ Земеделие “ няма да се разграничава от поста му в Национална агенция за приходите, твърдят близки до Тахов.

Със сигурност опитът му в Национална агенция за приходите и немската дисциплинираност, добита по време на образованието му в Германия, ще му оказват помощ да постави завършек на дългогодишните схеми в земеделието.

Промените в институциите не са от обичаните на фермерите. Честите смени в аграрните институции не водят до нужното успокоение, тъй че стопаните да се концентрират върху това, за което цялото общество разчита на тях - да отглеждат храната ни.

Разбира се, не трябва да се подценява и предизборната обстановка, която е склонна да изважда какви ли не клюки, злословия или просто погрешни изказвания в пространството, които да бъдат оставени да си свършат работата като едни типичен подправени вести - не носят изгода, а единствено деструкция.

Но подправените вести, още повече от устата на политически назначения и кухи министри, не би трябвало да плашат експертите. 

Те би трябвало да се съдят по делата, а не по думите. 

Засега от Тахов виждаме повече каузи вместо празни приказки.

Резултатът от работата му ще стане явен до края на годината. А в бранша стискат палци пловдивчанинът да успее.  
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР