Георги Пеев е един от двамата българи, които се състезават

...
Георги Пеев е един от двамата българи, които се състезават
Коментари Харесай

Донорството е живот. Как се печели световна титла по плуване, ако си с трансплантирани сърце и бъбрек

Георги Пеев е един от двамата българи, които се състезават на Световното състезание за трансплантирани спортисти в Пърт, Австралия. Той към този момент завоюва златен орден, само че има и друга цел - „ някой в нашата страна да проумее, че донорството е живот “.

Той завоюва златен орден на Световното състезание за трансплантирани спортисти в Пърт, Австралия. Но за него е значима не толкоз международната купа, а идеята, която го е довела до нея.

Георги Пеев е с трансплантирани сърце и бъбрек. Той е троент европейски първенец по плуване за трансплантирани спортисти и шесткратен вицешампион. Във вторник за пръв път завоюва златен орден на Световно състезание в категория 100 метра бруст във възрастовата група 40-49 година

Зад тези триумфи стои желанието му да притегли внимание към донорството.

„ За мен триумф ще значи, в случай че този златен орден има подобен отзив в България, че тази година да се създадат 10 сърдечни трансплантации, 50 бъбречни, 20 чернодробни, 3-4 на бял дроб “, споделя Георги Пеев пред Свободна Европа. „ Ето тогава това ще е триумф. “

„ На един да дам кураж, че може да се живее по този начин, ще има смисъл “, прибавя той.
„ Отидох, скочих, плувах “
Георги Пеев до последния миг не знае дали ще взе участие в Световното състезание за трансплантирани спортисти. То се организира един път на две години и в този момент е в Пърт, Австралия – „ на другия завършек на света “, споделя той. Пеев съумява да замине с помощта на другари и спонсори, които подкрепят тима финансово.

Подготовката му за това съревнование се състои в една седмица тренировки в 20-метров басейн във Велинград.

„ Аз съм човек с трансплантирани органи. Не мога да бъда професионален състезател, даже да желая. Аз просто съм физически деен, не се спирам – вървя, търча, карам колело, плавам, когато имам опция, тъй като в моя град няма закрит плувен басейн “, споделя Пеев. Градът е Хасково.

„ Просто съм като всеки естествен деен човек. Разликата е, че аз съм трансплантиран. “
 Георги Пеев в Пърт
Българският тим на в Пърт се състои от двама души – с изключение на Пеев взе участие и Огнян Ганчев от Шумен. Той е с трансплантирано сърце. Класира на край и финишира пети в дисциплината 50 метра тил във възрастовата група 60-69 година В сряда следва да се състезава и в категорията 100 метра тил.

Георги Пеев се класира на финала на 100 метра бруст във възрастовата група 40-49 година, както и на 50 бруст и на 50 метра кроул.
По дяволите, аз съм международен първенец. Какво като е за трансплантирани - първи си в света.
Финалът на 100 метра бруст е във вторник сутринта. Пеев споделя, че изобщо не е очаквал да се класира за край, а за орден не е имал „ никакви очаквания “. Но печели международната купа.

„ Отидох, скочих, плувах. Излязох и видях че съм първи. Не мога да го схващам още “, споделя той. „ По дяволите, аз съм международен първенец. Какво като е за трансплантирани - първи си в света. “
„ Успех за всички трансплантирани “
Георги Пеев стартира да взе участие в надпревари по плуване малко след втората му трансплантация през 2015 година Тя е на бъбрек, а донор е майка му. Две години по-рано получава сърце от умрял мъж, чиито близки се съгласяват да дарят органите му. Причината Пеев да се нуждае от трансплантация са затруднения след прекарана зараза.

Първият си златен орден по плуване от Европейско състезание за трансплантирани спортисти печели през 2016 година – годината след втората трансплантация. Тогава той става европейски първенец в дисциплината 100 метра бруст.

Пеев употребява медалите, с цел да разпространява донорството, и споделя, че не ги възприема като свои персонални триумфи.

„ Това е триумф, в случай че щете, даже за всички хора, които чакат трансплантации, това е триумф за моите лекари, това е триумф за всички трансплантирани. Това е триумф, този орден, и на тези хора, които са решили да дарят органите на техните близки, с цел да спасят човешки живот “, споделя той.

През 2021 година Пеев взе участие в ултрамаратона „ Витоша 100 км “, още веднъж за да разпространява донорството. Той е един от основните герои във кино лентата на Стефан Командарев „ Живот от живота “, отдаден на донорството.
„ Някой в нашата страна да се разсъни “
България е на едно от последните места в Европейския съюз (ЕС) по брой осъществени трансплантации. От началото на годината в страната има направени три бъбречни и две чернодробни трансплантации. Според на Министерството на здравеопазването няма направена нито една сърдечна или белодробна трансплантация от началото на годината.

В същото време чакащите за трансплантация на бъбрек са 802, за черен дроб – 29, а за сърце – 26.

Георги Пеев вижда разликата с други страни даже и на надпреварите.

„ Англичаните споделиха, че си водят седем масажисти. Разликата сред оня тим, който води седем масажисти, и нас двамата с Огнян сами можете да я извършите “, споделя той. Пеев и съотборника му са най-малкият отбор от всички участващи в Световното състезание за трансплантирани в Пърт.

В свои предходни изявленията Пеев е казвал, че най-сериозният проблем на донорството в България е неналичието на доверие в институциите, за което съгласно него отговорността е на ръководещите. Затова и апелът му е към тях.

„ Аз съм тук, с цел да може някой в нашата страна – като споделям някой, имам поради тези, които ни ръководят - да се разсъни, с цел да има осъществени повече донорски обстановки и да има повече направени трансплантации “, споделя Пеев.
 Георги Пеев в Пърт
Участието на Георги и Огнян на Световното състезание за трансплантирани спортисти е първото от 2015 година Тогава надпреварата е в Мар дел Плата, Аржентина, и взе участие Огнян Ганчев.
Да има не доста хора в листата на чакащи, а да има повече хора, българи, в плувния басейн до мен.
Георги Пеев желае повече българи да доближават до това съревнование. Според него пътят минава точно през смяна на държавната политика и настройките на хората към донорството.

„ Аз доста ще се веселя, в случай че изобщо някой в нашата страна може да проумее, че донорството е живот. Защото няма нещо по-важно и по скъпо на този свят от живота “, споделя Пеев. „ И моето обръщение е да има не доста хора в листата на чакащи, а да има повече хора, българи, в плувния басейн до мен. “

Георги Пеев е роден и израснал във Велинград, а в този момент живее и работи в Хасково, където е и общински консултант. Работил като публицист в локални медии, само че е напуснал през 2015 година
 Когато в гибелта може да има живот  please wait The code has been copied to your clipboard. The URL has been copied to your clipboard
No media source currently available
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР