Георги Мараджиев е кмет на община Стамболийски за първи мандат.

...
Георги Мараджиев е кмет на община Стамболийски за първи мандат.
Коментари Харесай

Георги Мараджиев, кмет на Стамболийски: Одобряват ни за всеки проект, по който кандидатстваме

Георги Мараджиев е кмет на община Стамболийски за първи мандат. Преди да влезе в политиката се занимава с частен бизнес. Завършил е Висше учебно заведение по сигурност и стопанска система със степен магистър по „ Национална сигурност “. От септември м.г. е регионален координатор на ГЕРБ в Пловдив – област.
Г-н Мараджиев, Вие възстановихте градския превоз в община Стамболийски, още повече, че той е безвъзмезден за бедните. По какъв механизъм осъществихте тази концепция?
Безплатен е превозът освен за бедните, а за всички поданици на община Стамболийски. От 1993-94 година при нас нямаше междуградски и градски превоз. През 2015 година, след спечелването на изборите за кмет на община Стамболийски, първото нещо, което помислих, бе по какъв начин да го възстановя, тъй като за хората от четирите обитаеми места е доста значимо напредването, а не всеки има кола. Пуснахме социална поръчка за компания, която да прави публичен превоз. Избран беше реализатор. Прецених, че е по-добре за начало да е за една година - да забележим по какъв начин ще се получи. Още първия месец открих, защото пристигам от бизнеса, че със сумите, които плащаме за превоз, в случай че си купим рейсове, ще ни излиза два пъти по-евтино. Когато плащаш примерно 10 000 лв. на месец за превоз с два рейса, преценете, в случай че един рейс коства 40 000 евро - 80 000 лева Два рейса са 160 000 лева В подобен случай са нужни двама водачи с по 1000 лв. на месец и 2000 лв. е нафтата, която ще изразходват на месец. Това са 4000 лв. на месец. Тези 6 000 лв., които остават, са задоволителни да изплащаме рейс - за година и половина ще се изплати. Това беше концепцията.
И направено ли е това към този момент?
От Нова година в Стамболийски превозът е безвъзмезден, само че имаше проблем с публичната поръчка. Не можахме да закупим рейсовете. Наложи се да създадем нова и до няколко дни се надявам да имаме рейсове. В момента единият микробус е наш, наели сме и един различен против 1000 лв. на месец.
Нямате ли опция да ползвате еврофинансиране за такива цели?
Наскоро представях България във Виена, тъй като планът ми за превоза бе номиниран измежду десетте най-хубави в Европейския съюз. Не мога да ви обясня възприятието на горделивост, когато на 50-метрова видеостена беше изписано България. Редом с нас бяха страни като Германия, Австрия, Белгия, Англия... Тогава сътрудниците от Германия ми дадоха концепция да приказвам с нашите евродепутати и да внесат предложение в Екологичен потенциал за европейска стратегия с 200-300 000 евро за закупуване на рейсове в дребни общини до 20 000 души. Така, че сега няма еврофинансиране. Ако имаше, бихме се възползвали. Затова със лично финансиране ще се оправим.
Вие говорили ли сте към този момент по този въпрос с евродепутатите?
Да, дал съм дал предложение на нашите евродепутати от Политическа партия ГЕРБ. Очаквам развиване по тематиката. Между другото, тази концепция, която прокарахме в Стамболийски, не е осъществима за огромните общини като София, Бургас, Пловдив и така нататък Говорим за дребни общини, където общинският център е на километър, километър и половина от селата. Ние по този начин сме съобразили графика на рейсовете, че да е комфортно за учениците, за връзка с ЖП-транспорта.
От началото на мандата сте получавали в действителност много награди. Коя е най-голямата горделивост за Вас?
Тя сега е от дясната ми страна на бюрото. На нея написа: " Грамота - кмет на нашите сърца ". Тя е от жителите на община Стамболийски по случай 2 години от встъпването ми в служба " За всеотдайна поддръжка на танцовото изкуство и културата в община Стамболийски ". По-голяма премия аз не виждам. " Кмет на годината " или пък национална премия за " Бързо разрастваща се община ", " Гордостта да бъдеш първи ", " Лидер на смяната " - са награди, които ме топлят и се гордея с тях. Но аз постоянно съм казвал, че да бъдеш кмет на община не е предопределение от държавното управление или от регионалния шеф. Това е мажоритарен избор - или ставаш, или не ставаш.
Без да е туристическа дестинация вашата община за предходната година беше номинирана и завоюва премия " Кмет на годината " в категория " Туризъм ". Това изненада ли Ви?
Не съм получил тази премия, единствено бях номиниран за нея. Получих премия в категория " Паркове и екотранспорт ". Но тази, която посочвате, за нея бях доста изумен, тъй като страдаме в Стамболийски, че нямаме развъртян туризъм. Мисля, че бях номиниран заради една друга причина. Дворецът " Кричим " е на наша територия. Желанието ми и преди да стана кмет е било той да бъде отворен за всички жители на България, тъй като това е неповторима постройка, издигната още от цар Фердинанд. Но до момента, с изключение на НСО и високопоставени лица от министерства и президент, никой не е стъпвал там. Това може би е повлияло на хората да ме предлагат с вярата, че аз ще оказа помощ за двореца да се отвори за туризъм.
А в това време, какво се случва с двореца " Кричим ", чий е сега?
Той към този момент не е благосъстоятелност на НСО. Беше трансфериран към Министерството на земеделието и сега се ръководи от Югозападното държавно стопанство.
Какво е логиката, те какво ще го вършат?
Явно логиката е, че имат по-добри ландшафтни експерти, които по-добре ще се грижат за ловното стопанство. Но аз откак се помня, там работят хора от Стамболийски и не мисля, че нашите експерти са по-лоши.
В подобен случай единствено за ловци ли ще е отворен?
В момента нито е отворен, нито някой е споделил, че ще го отвори. Влизат във притежание. Има, мисля, назначен нов шеф. А няма нищо по-хубаво от това да го отворят за гости. Няма нищо по-лошо от това да го трансфорат в ловно стопанство и да идват богати руснаци или други чужденци, които да отстрелват лопатарите вътре и една перла в короната на Стамболийски да бъде превърната в ловно стопанство за богати хора.
Значи са ви затворили единствената опция за туризъм?
Да, това беше единствената опция. Идеята за двореца е освен, че ще бъде в интерес на община Стамболийски. Дворецът " Кричим " се намира край пътя Пловдив-Девин. Това е ежедневен приток на туристи. Ние сме на 18 км от Пловдив с прелестен път. Няма екскурзиант, който да отиде в Пловдив и да не посети двореца " Кричим ". В петък, събота и неделя са хиляди.
Какви планове спечелихте предходната година и кои са най-значими за обществото?
Няма извоюван план, който да не е важен - дали ще е за 200 хиляди или за 2 милиона евро, всеки е значим. Но най-важното е, че администрацията на общината е добре смазана машина. Хората, застанали зад тила ми, работят съвършено и няма план, подаден в Министерство на земеделието и храните, да не е утвърден. Ние имаме план за 2 млн. лева за улици, за ремонт на два съществени пътя, които свързват Йоаким Груево със Стамболийски, на стойност близо 2 млн. лева Друг, за пътя Три водици - Стамболийски, е на стойност 3 млн. лева Не по-лош е планът ни за ремонт на детска градина за 1,2 млн. Не по-маловажен е планът за общественото дружество - детски център за деца от 3 до 10-годишна възраст.
За дневна грижа ли става въпрос или за деца гении?
Не, не. Това е детски център като в моловете, в който майката може да си остави детето си за два часа. Има 7 аниматори, които се занимават с тях. Там има пиано, играчки... Той е на повърхност към 200 кв. м. Всеки родител може да си остави детето и два часа да си прави някаква работа. И се гордея, че това е единственият общински детски център, безвъзмезден в България. Неговата резистентност е 1,6 година. Всички СМР и заплати на работещите са обезпечени с европроекти. Накратко, нямаме подаден и разкритикуван план.
Това значи добър административен потенциал. Как го осигурихте в случай, че заплатите в общините са ниски?
Аз не считам, че заплатите в община Стамболийски са доста ниски. Най-ниската е 650 лв., която взимат хигиенистките. Аз съм съумял да осигуря положителни заплати в общината за да запазя чиновниците. Вие знаете, че частните компании доста бързо реагират с по-големи заплати. През 2015-16 година съумях да направя съществени промени в състава на администрацията. Хората в пенсионна възраст бяха пенсионирани. На тяхно място пристигнаха младежи, амбициозни. Средната възраст в администрацията в този момент е не повече от 40 години. Аз съм най-възрастният в тази община - на 53 години.
Има ли проблем, който желаете наложително да решите в оставащото време до края на мандата?
Не мога да го разреша до края на мандата. Аз доста пъти съм казвал, че единствената ми фантазия като кмет е трите обитаеми места - Три водици, Ново село и Куртово конаре, да имат канализация. Вие просто не може да си визиите какво е да се прибереш от работа и да се чудиш дали да пуснеш пералнята да изпереш, дали да се изкъпеш, тъй като ямите ще се изпълнят.
Не е ли правено нещо в годините, имаше предприсъединителна селска стратегия, първи програмен интервал, втори...
Не желая да се връщам обратно, тъй като това е към този момент минало, оставил съм го зад тила ми. Но водният цикъл и ПСОВ на Стамболийски са за 56 млн. лева Като имате поради, че градът беше над 50% канализиран. С тези пари единствено в Йоаким Груево има канализация. Тогава е бил моментът да се отделят няколко милиона и да се канализират 4 обитаеми места. Имайте поради, че построяването на канализация нямаше да коства повече от 7 млн. лева за едно село. Това са 28 млн. лева Грешката е, че не е имало в оня миг мислене по какъв начин по-добре да се разпределят парите. Хората са останали излъгани, тъй като дори планове е нямало. Сега са обезпечени 150 000 лв. за планиране на довеждащ колектор Ново село - Куртово конаре и планиране на канализация. Мина процедурата по желание на архитект. Но този развой е дълъг, тъй като би трябвало да се минава през частни и държавни парцели. И хората би трябвало да имат огромно самообладание.
В пост във Facebook сравнявате община Стомболийски с транспортен съд, който плува в вярната посока. Каква е тя?
Смятам, че през последните 3 година сивотата в града и селата в близост, а и тъмнината се разсея. След тези три години и половина считам, че общинската администрация и аз направихме това, което 10 година никой преди нас не е направил. Променихме образа на града. Стамболийски е единственият град в България несъмнено с две централни елементи. Нас ни дели една ЖП-линия и имаме два центъра. Успяхме да ги създадем и двата, да спечелим витално значими планове. Никой не си е представял, че ще има и втори надлез в града. За 6,5 млн. лева, отпуснати от държавното управление, изградихме втори надлез, който свързва двете елементи на града. Винаги съм казвал, че не дай си боже да се случи нещо с единия надлез, се прекъсва връзката за половината град. Много неща се трансформираха за този интервал. А моряци на един транспортен съд има доста и всеки юнга се стреми да стане капитан. Но всеки транспортен съд има единствено един капитан, а капитан на кораба " Стамболийски " е кметът. Затова споделям, че корабът " Община Стамболийски " върви в вярната посока, тъй като виждам начело един остров. За моряка, за капитана най-важното е да стигнеш до суша, да стъпиш на земя, на която си мечтал, да сложиш ръката на сърцето си отляво. И да си кажеш: " Нося в сърцето си парченце от душата на Ботев и на Левски. Направих това, което съм желал “. От това по-хубаво няма.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР