Георги Ангелов, икономист, в профила си във фейсбук Преди два

...
Георги Ангелов, икономист, в профила си във фейсбук Преди два
Коментари Харесай

Зависимите от руския газ страдат най-много

Георги Ангелов, икономист, в профила си във фейсбук
Преди два дни прочетох текст, който твърдеше какъв брой сигурен и на ниска цена е съветският газ и по какъв начин няма нищо неприятно да сме изцяло подвластни от него. Цялата подигравка е, че безусловно минути по-късно " Газпром " се погрижи да обори всички тези " причини ". И не става въпрос за думи, а за съответни дейности.

Точно преди два дни " Газпром " фрапантно понижи доставките за Германия - макар че съответните компании имат дълготрайни контракти за газ, заплащат си тъкмо и в точния момент, вършат си поръчките по график, даже са разкрили сметки в рубли. На идващия ден бяха понижени и доставките на газ за италианската компания " Ени ".

Цялата теза за " сигурността " на доставките на съветски газ рухна - газът стопира изненадващо и без предизвестие. Десетилетни старания на " Газпром " да се наложи като благонадежден и сигурен снабдител бяха унищожени за дни. Забележете - става въпрос за понижение на доставките през газопровода " Северен поток 1 ", който заобикаля Украйна. Винаги тезата е била, че когато има пряк газопровод от Русия до Германия, това ще направи доставките сигурни. Но не щеш ли и тази теза рухна. Точно тези от директния газопровод са спрени. Докато тези през Украйна не престават.
Реклама
Разбира се, изненадващото орязване на оставките докара до внезапно покачване на цените. Т ази заран (четвъртък - бел. ред.) цената на природния газ на борсата в Амстердам (TTF) доближи 135 евро (264 лева.) - това е 62% повишаване за два дни. Както неведнъж е дискутирано, Германия е уязвима, тъй като към момента няма нито един терминал за полутечен газ, т.е. даже да откри от кое място да купи газ, няма по какъв начин да го получи чисто физически.

И ето по какъв начин " евтиният " съветски газ внезапно внезапно нарастна (цената му е обвързана с TTF). Германският министър на стопанската система дефинира това ограничение на доставките като " политическо решение ", чиято цел е да основава напрежение и да покачва цените.

Подобно изкуствено помпане на цените не се случва за първи път. Нека си спомним, че България получаваше съветски газ на цена от 9 евро през август 2020 година, а до април 2022 година тази цена надмина 90 евро. Това повишаване с 900% на съветския газ се случи още веднъж посредством основаване на напрежение на пазара в Европа.

През 2021 година " Газпром " понижи доставките на газ за Европа макар растящото търсене и освен това, само че също остави празни няколко от най-големите газохранилища в Европа, създавайки риск за зимата. Общо взето, всякога когато има някаква утешение на пазара на природен газ, " Газпром " се намесва и стартира да основава напрежение, помпайки цените.
Реклама
Но въпросът не е единствено в цените - въпросът е, че действително има ограничение на доставките. Това сега не е съдбовно, само че представете си какво ще стане, в случай че сходно нещо се случи през зимата, когато в действителност газът е основен за отоплителния сезон.

Между другото рухва със страшна мощ и друга теза, с която ни оглушиха ушите през последните месеци. Казваха ни, че който си открие сметка в рубли, няма да има никакви проблеми с доставките. Казваха ни, че проблеми ще имат тези, които нямат съветски газ. Но не щеш ли обстановката се оказа тъкмо противоположната. Зависимите от съветски газ страдат най-вече.
Свързани публикации Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Автор Георги Ангелов
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР