Географски обекти на Антарктида носят имената Вълчев залив и нос

...
Географски обекти на Антарктида носят имената Вълчев залив и нос
Коментари Харесай

Нос и залив на Антарктида носят имената на изследователката Иглика Трифонова и на генералния директор на БТА Кирил Вълчев

Географски обекти на Антарктида носят имената Вълчев залив и нос Трифонова - на имената на генералния шеф на Българска телеграфна агенция Кирил Вълчев и на изследователката Иглика Трифонова. Названията към този момент са оповестени в Справочник на българските географски имена в Антарктика (Bulgarian Antarctic Gazetteer).

Средната световна температура доближи 17,01 градуса по Целзий

Морски нос със каменист връх в североизточния завършек на Българско крайбрежие на о. Ливингстън е наречен на Иглика Трифонова, участник в българската антарктическа експедиция през 2003/2004 година и последващи сезони, за изключително значимия й принос за популяризирането на Антарктика като създател на фотоизложби и книги. Трифонова е председател-учредител на Асоциацията на младите полярни учени (APECS) в България, уредник на просветителни събития и преподавател на полярна тема в българските учебни заведения. През 2022 година е включена в международна ранглиста на стоте дами в полярната просвета, които въодушевяват последващи генерации млади откриватели да станат полярни учени.

Корабът ще бъде посрещнат с гала на Морска гара

Вълчев залив е залив с широчина 180 метра, вдаващ се 220 метра  в североизточния завършек на Българско крайбрежие на о. Ливингстън източно от нос Трифонова. Той носи името на журналиста и правист Кирил Вълчев, общоприет шеф на Българска телеграфна организация, участник в българските антарктически експедиции през сезони 2004/2005 година и 2018/2019 година, за изключително значимия му принос за популяризирането на Антарктика, както и за неговото подпомагане за придобиването на полярния проучвателен транспортен съд " Св.св. Кирил и Методий " от Висшето военноморско учебно заведение Никола Вапцаров и Българския антарктически институт.

Вълчев залив и нос Трифонова са в залива Емона на Антарктида. Те са формирани в следствие от отдръпването на хладилник Перуника при започване на 21-и век. Картографирани са за пръв път от Военно-географската работа на Българската войска през 2016 г. 

Предложението за именуването на залива и носа на Антарктида направи Топономичният ръб на Националния полярен институт със свое решение от 8 юни. Над 1400 географски обекта на Ледения континент носят български имена.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР