Геновева Петрова в интервю за предаването България, Европа и светът

...
Геновева Петрова в интервю за предаването България, Европа и светът
Коментари Харесай

Геновева Петрова: Основните политически битки няма да се водят вътре в изпълнителната власт, а в парламента

Геновева Петрова в изявление за предаването " България, Европа и светът на фокус " на Радио " Фокус " (бел. ред. изявлението е от 06.06.2023 г.)

България има ново постоянно държавно управление, то ще бъде ротационно, министър-председателят ще бъде заменен след 9 месеца ръководство, а плануваната ротация на министър председатели ще бъде първата в историята на България. На директната ни телефонна линия е Геновева Петрова от " Алфа рисърч “. Здравейте, г-жо Петрова. 

Здравейте. 

Ще успее ли съгласно вас да наложи дневния ред в политиката препоръчаният нов кабинет? 

По принцип държавното управление започва с доста съществени провокации и компликации, които би трябвало да преодолее, провокации и компликации, които и самите представители на новоизбрания кабинет си дават сметка за тях и за това какво им следва. Но съответно на въпроса ви дали ще успее да наложи дневния ред – в този момент, знаем от извършените досега срещи сред политическите сили, освен това освен сред първите две, само че и в един по-широк формат, че има няколко основни целта, по които те се активизират да работят в най-спешен порядък. Първият от тях е бюджетът, който при всички положения мисля, че са длъжни и имат упоритостта да одобряват допустимо най-скоро. Друг въпрос, несъмнено, е какъв бюджет ще бъде признат. Това ще е тематика, която ще следим с нараснало внимание през идващите седмици. 

Точно по този начин, да, по какъв начин наподобява тази бюджетна процедура в невижданата обстановка? 



Да. Тук можем да чакаме в действителност съществени диспути дотолкоз, доколкото знаем, че новоизбраният някогашен финансов министър има една избрана идея за това по какъв начин би трябвало да бъде изработен бюджета, която бих споделила се разминава значително с икономистите от ГЕРБ, които са в действителност другият главен сътрудник в ръководството. Но несъмнено, дано да не избързваме, а по-скоро да проследим по какъв начин ще протече дебатът около бюджета. Друга значима тематика и приоритет, която също през днешния ден беше интензивно разисквана в пленарната зала, е въпросната правосъдна и даже конституционна промяна. Там също предстоят според мен значими диспути, които би трябвало да бъдат проследени, дотолкоз, доколкото и във връзка с конституционните промени партиите, които претендират да внесат или към този момент са внесли такива, имат своя лична позиция и схващане. И в случай че изобщо се стигне до действителна конституционна промяна, в действителност ще е забавно да забележим по кои пунктове ще намерят допирни точки и кои ще останат неразрешени. И аз желая да отбележа нещо, което също е част от дневния ред на обществото, въпреки и не по този начин непрекъсната част от всекидневието ни. Това е цялостната геополитическа ориентировка на страната – нещо, което също беше подложено на разколебаване в интервала, в който страната беше ръководена от служебните държавни управления, последните служебни държавни управления, само че най-малко със единодушието за образуване на общ кабинет сред първите две политически сили, които изрично застават зад опазване на проевропейската и изобщо евроатлантическа ориентировка на страната. Мисля, че това е една от значимите задания, които към този момент можем да считаме за най-малко частично изпълнена с избора на държавно управление. 

Какъв е хоризонтът на евроатлантически кабинет – с общи полезности сред ГЕРБ-СДС, " Продължаваме промяната “ и " Демократична България “ и на фона на неналичието на постоянен кабинет до момента? Г-жо Петрова, съгласно вас по какъв начин ще се отрази колаборацията от всички тези политически решения на лидерските позиции? 

Трябва да си дадем ясна сметка, че макар че зад това държавно управление стоят двете водещи политически сили в лицето на ГЕРБ и на " Продължавам подмяната “ и " Демократична България “, въпреки всичко главната част на кабинета като състав е показана от " Продължавам подмяната “ и " Демократична България “. В този смисъл упованието е, че главните политически борби няма да се водят вътре в изпълнителната власт, а ще се водят по-скоро в Народното събрание. И тук към този момент, в подтекста на вашия съответен въпрос, въпреки всичко водачите и на ГЕРБ, единият от съпредседателите на " Продължаваме промяната “, другите съпредседатели на " Демократична България “ са част от Народното събрание, те останаха в Народното събрание, и от тази позиция, от метода, по който политическите борби по разнообразни съответни въпроси и законодателства протичат вътре в Народното събрание, т.е. дали се изпада още веднъж в някаква по-силна борба, или в противен случай – търсят се общи консенсусни решения, ще дефинира и лидерските позиции, както на самите водачи, по този начин и на политическите обединения, които стоят зад кабинета. На този стадий виждаме, че като цяло, най-малко от позиция на декларираната воля, има воля за превъзмогване на борбата, която до неотдавна съществуваше сред политическите партии, макар че нямаме никакви гаранции, че това помирение може да бъде дълго. По-скоро допустимо е обособени, даже непредвидени въпроси още веднъж да родят някоя по-сериозна борба. Но на този стадий в чисто политически проект този проблем сякаш остава подтиснат.

Кабинетът " Денков-Габриел “ получи поддръжката на 131 народни представители. Разбрахме, че националният представител от ГЕРБ-СДС Делян Добрев е дал своя вот " срещу “ държавното управление на Николай Денков. Това заяви самият той във " Facebook “ профила си. Мога да изтъквам какво тъкмо споделя: " Гласувах срещу, тъй като не преставам да считам, че " Продължаваме промяната “ са пасмина от измамници, жадни за власт “. Ето, виждаме първо опълчване от ГЕРБ в лицето на Делян Добрев. 

Тази позиция на господин Добрев във връзка с " Продължаваме промяната “ не е нова, той задоволително дълго и обществено я е заявявал и някак си даже не бих споделила, че е ненадейно, че реагира по този метод. Но несъмнено, и в редиците на ГЕРБ, и в редиците на " Продължавам подмяната “ – " Демократична България “ си даваме сметка, че няма цялостен консенсус във връзка с това общо ръководство сред двете обединения. В същото време обаче си даваме сметка, че даже може би представители като господин Добрев, който продължава да не приема " Продължаваме промяната “ като благонадежден политически състезател, и народни представители от редиците на " Продължавам подмяната “ и " Демократична България “ – по същия метод, даже и те си дават сметка, че въпреки всичко над съответното им мнение за отсрещната политическа партия стои задължението за справяне със задачата, за която тези народни представители са изпратени в Народното събрание. Нека не забравяме, че първата и най-важна задача е излъчването на постоянна власт, на постоянно ръководство. Така че не бих споделила, че тук има изключително сериозна политическа конспирация дотолкоз, доколкото тези позиции особено на господин Добрев, а както споделих, и на някои други от представителите на " Продължаваме подмяната “ и " Демократична България “ са заявявани неведнъж преди този момент. 

Призив за оставка не закъсня. Той пристигна от водача на " ИТН “ Слави Трифонов. Той разяснява, че това е първото държавно управление в демократичната история, което " всеки би желал да смъкна още на идващия ден “. Какво мислите за неговото изявление? Вие в " Алфа рисърч “ се занимавате непрекъснато с изследвания, през вчерашния ден беше направено едно такова по поръчка на Българската национална телевизия. Какво споделят данните там? 

Точно противоположното на това, което цитирате, че е споделил господин Трифонов демонстрират данните. Само с цел да напомним на слушателите, съгласно това експресно изследване от вчерашния ден, 52 на 100 от пълнолетните поданици на страната, т.е. от гласоподавателите, освен това гласоподаватели на разнообразни политически обединения, несъмнено, най-много на ГЕРБ и на " Продължаваме подмяната “ – " Демократична България “, само че също по този начин и на други партии, в случай че са в ролята народни представители, през днешния ден биха подкрепили избора на държавното управление " Денков-Габриел “. Така че в действителност аз не бих могла да предсказвам кое кара господин Трифонов да твърди, че това е първото държавно управление, което всеки би желал да смъкна. Вероятно той и неговите народни представители от " ИТН “ – да, те и в залата малко по-рано през днешния ден демонстрираха безапелационното си отношение против това държавно управление, само че това се разминава доста значително с преобладаващата настройка на болшинството от българските жители. Което несъмнено, не значи, че държавното управление потегля с доста висок заем на доверие. Нека не се заблуждаваме, че първо, заради участниците в болшинството, което го избра, второ, заради сложния метод, по който се стигна до единодушието за този кабинет, трето, заради в действителност сериозните проблеми, с които този кабинет ще би трябвало да се оправя, основна част от хората изпитват не доста висок възторг и положителни упования. Но при все че, това е една първа крачка към усмиряване и нормализиране на обстановката и от тази позиция, мисля, че най-малко началният заем на доверие към кабинета би бил релативно добър.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР