Гените, които някои хора са наследили от неандерталските си предшественици,

...
Гените, които някои хора са наследили от неандерталските си предшественици,
Коментари Харесай

Наследени от неандерталците гени увеличават риска от тежки форми на COVID-19

Гените, които някои хора са наследили от неандерталските си прародители, покачват вероятността от развиване на по-тежки форми на COVID-19, оповестяват Асошиейтед прес и ДПА, базирайки се на резултатите от проучване, оповестено в сп. "Нейчър ".

Проучването разпознава група гени, свързани с нараснал риск от хоспитализация и респираторна непълнота при пациенти, инфектирани с новия ковид.

Изследователите Хуго Цеберг и Сванте Паабо са определили, че гените принадлежат към група, или хаплотип, която евентуално идва от неандерталците. Този хаплоиден генотип се среща при към 16 % от популацията на Европа и половината от популацията на Южна Азия, до момента в който в Африка и Източна Азия той не съществува, съобщи Българска телеграфна агенция.

Известно е, че актуалните хора и неандерталците са се кръстосвали в разнообразни моменти от историята. Това е довело до продан на гени, които към момента се срещат и през днешния ден.

Гените са един от няколкото рискови фактора за Ковид-19, с изключение на възрастта, пола и съпътстващи болести като затлъстяване, диабет и сърдечносъдови проблеми.

Изследователите от института "Каролинска " в Швеция и "Макс Планк " в Германия означават, че разпространяването на въпросната неандерталска генна група е най-високо при хора от Бангладеш, където към 63 % са носители на копие на този хаплотип.

Авторите се базират на проучвания от Англия, които демонстрират, че хора с родословие от Бангладеш са изложени на двойно по-висок риск да починат от COVID-19 спрямо общото население.

"Поразително е, че генетичното завещание от неандерталците има такива трагични последствия по време на актуалната пандемия ", споделя Сванте Паабо.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР