Генетично модифицираните организми (ГМО) са спорна тема от десетилетия. Докато

...
Генетично модифицираните организми (ГМО) са спорна тема от десетилетия. Докато
Коментари Харесай

Дали обществото гледа все по-благосклонно на ГМО?

Генетично модифицираните организми (ГМО) са противоречива тематика от десетилетия. Докато едни страни работят върху регулирането на ГМО питателните артикули, други се отнасят към разновидностите все по-благосклонно. В ново изследване, оповестено в GM Crops & Food, показано от американския Институт за проучвания на растенията " Бойс Томпсън ", се приказва за несъмнено позитивните настройки на обществото към ГМО.
В дебата към ГМО се включват хора от разнообразни среди и браншове - от фермери до биотехнологични компании и държавни регулатори. Докато научната общественост уверено твърди обществеността, че ГМО храните са безвредни, популацията към момента има опасения по отношение на процеса. Най-силни са терзанията, свързани с  големите количества пестициди, употребявани при развъждането на тези култури. Земеделските производители се опасяват, че може да бъдат принудени да купуват ГМО семена, тъй като техните съседи употребяват токсини върху своите устойчиви на пестициди ГМО култури.

Други се тревожат за разрастващата се резистентност на плевелите към тези пестициди и по какъв начин ГМО семената би трябвало непрестанно да се актуализират, с цел да завоюват еволюционната конкуренция. Въпреки че страхове към момента съществуват за огромна част от американската общност, откривателите са разкрили лека смяна в настройките и метода, по който тези артикули се възприемат от всеобщия консуматор.
„ Можем да кажем внимателно, че това е добра вест за науката - изяснява създателят на изследването Марк Линас от „ Алианс за просвета “ (AfS) - Като се има поради международният теоретичен консенсус по отношение на сигурността и полезността на генетичната трансформация, това допуска, че дезинформацията за ГМО губи способността си да убеждава даже в обществените медии. “ 
За да открият тази смяна, откривателите проучили настроенията и настройките в над 10 000 онлайн и печатни публикации в най-високо класираните англоезични медии сред 2018 и 2020 година Те анализирали и над 1,7 милиона постове и мнения в обществените медии. Станало ясно, че приблизително 73% от изявленията са позитивни или неутрални по отношение на тематиката ГМО. Изказванията в обществените медии били много по-негативни, само че все пак и в онлайн пространството имало позитивна смяна. Благосклонно настроените при започване на изследването били 62%, а към края стигнали 78%.
„ Към днешна дата това изследване съставлява една от най-изчерпателните база данни за възприемането на ГМО както в обществените медийни платформи, по този начин и в общите новинарски медии “, разяснява съавторът Джордан Адамс, обработващ данните в Cision. Анализите сочат позитивна смяна на настройките в международен мащаб по мощно сензитивната тематика. 
В отчета се показва: „ Положителна отзивчивост се следи и в Африка, където страните занапред стартират да одобряват технологията. Темата ГМО като цяло е удобно призната в Съединени американски щати, Африка и Южна Азия. “
И до момента в който общите настройки към ГМО са оценени като по-скоро позитивни, хората остават нетърпими към някои марки, компрометирали се през годините в тази посока като Monsanto/Bayer да вземем за пример, сочи проучването. 
Източник
Източник: spisanie8.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР