Генеративният AI ще се нуждае от все повече памет в

...
Генеративният AI ще се нуждае от все повече памет в
Коментари Харесай

20 GB RAM в смартфона? Това скоро няма да е екзотика, а необходимост 

Генеративният AI ще се нуждае от от ден на ден памет в устройствата

Оперативната памет в смарт телефоните неизбежно ще нараства като размер
(снимка: CC0 Public Domain)

Изкуственият разсъдък е на път да промени потребителските устройства, в това число смарт телефоните. За да работи самостоятелно, генеративният AI ще се нуждае от доста оперативна памет.

Смартфоните с Android последователно получават от ден на ден и повече RAM памет. 8 GB от дълго време се трансфораха в норма, а 16 GB към този момент няма да изненадат никого, тъй като има модели даже с 24 GB RAM.

Въпреки това, в близко бъдеще подобен великански размер може да излезе от сферата на екзотиката и маркетинга и да се трансформира в нужда. И всичко това поради развиването на изкуствения разсъдък.
още по темата
Експертите на компанията Macquarie са пресметнали, че съществуването на невронна мрежа в смарт телефона, която основава изображения непосредствено на устройството, ще изисква най-малко 12 GB RAM.

И в случай че съответният производител желае да интегрира в устройството пълностоен самостоятелен чатбот, тогава смарт телефонът ще се нуждае от не по-малко от 20 GB RAM, безапелационни са специалистите.

Вече виждаме по какъв начин производителите на смарт телефони от ден на ден се концентрират върху AI, а образецът с Гугъл Pixel 8 демонстрира, че сегашната продуктивност и RAM не са задоволителни, с цел да могат генеративните AI модели да работят непосредствено на устройството.

Като се има поради темпото на развиване на изкуствения разсъдък, допустимо е през идващите години 16 GB RAM да станат нормални даже в среднобюджетните модели, а флагманите да оферират повече – 24 GB и даже от горната страна.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР