Генералният секретар на ООН приветства споразумението между всички страни за

...
Генералният секретар на ООН приветства споразумението между всички страни за
Коментари Харесай

Русия е съгласна да удължи сделката за украинското зърно

Генералният секретар на Организация на обединените нации приветства съглашението сред всички страни за удължение на черноморската договорка за зърно. Сделката е нужна, с цел да може да продължи украинския експорт на селскостопански артикули от черноморските пристанища на страната.

Споразумението, в началото реализирано през юли, сътвори предпазен морски директен кулоар и беше предопределено да облекчи световния дефицит на храни. Без него Русия щеше да продължи да блокира експорта и на процедура да обрича на апетит по-бедните и подвластни страни по света.

Приветствам продължаването на съглашението сред всички страни за черноморската самодейност за зърно, която улеснява безвредното мореплаване при експорт на зърно, хранителни артикули и торове от Украйна “, сподели генералният секретар на Организация на обединените нации Антонио Гутериш в изказване в четвъртък.

Той добави, че Организация на обединените нации е „ изцяло ангажирана с премахването на оставащите спънки пред износа на храни и торове от Руската федерация “ – част от договорката, която Москва вижда като сериозна точка, с цел да продължи договорката.

От юли до момента са изпратени към 11.1 милиона тона селскостопански артикули, в това число 4.5 милиона тона царевица и 3.2 милиона тона пшеница.

Цените на пшеницата на Чикагската комерсиална борса паднаха след новината, че съглашението ще бъде удължено, като референтният контракт се намали с 1.6% до 8.04 $ за бушел, до момента в който цените на царевицата паднаха с 0.7% до 6.6 $ за бушел.

Спадът в доставките от Украйна след нашествието на Русия през февруари изигра роля в тазгодишната световна рецесия с цените на храните, само че имаше и други значими мотори, в това число пандемията от COVID-19 и продължаващите климатични разтърсвания, като сушите в Аржентина и Съединените щати.

Ако обявата е била забавна и потребна за Вас, не пропускайте да ни последвате в обществените мрежи Фейсбук, LinkedIn, Twitter и Instagram, както и да се запишете за E-mail бюлетина ни. За вести, свързани с екологично, обществено и корпоративно ръководство (ESG), посетете профилирания уебсайт ESGnews.bg.
 Economic.bg News Запишете се за нашия бюлетинПоследниНай-четениПолитика 12 Русия е съгласна да удължи договорката за украинското зърно Бюджет и финанси 208 Русия изпадна в криза Компании 720 Exe Solar построява цех за 13 млн. лева в Ямбол Политика 256 Републиканците завоюваха болшинство в долната камара на Съединени американски щати Любопитно 10401 Най-скъпият Мондиал в историята: Цените хвърчат, само че билети и места няма Индустрии 8920 Производителите на електрически автомобили горят пари с огромна скорост Политика 8658 И Швеция блокира България за Шенген Пазари 6846 Голямото съветско петролно катурване набира скорост Всички вести
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР