Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш призова Азербайджан и сепаратистките

...
Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш призова Азербайджан и сепаратистките
Коментари Харесай

ООН призова сраженията в Нагорни Карабах незабавно да бъдат прекратени

Генералният секретар на Организация на обединените нации Антониу Гутериш прикани Азербайджан и сепаратистките сили на Нагорни Карабах, подкрепяни от Армения, " неотложно да прекратят сраженията " в оспорвания район, който се трансформира в сцена на най-тежки конфликти от 2016 година, съобщи Франс прес.

 Нараства напрежението сред Баку и Ереван: Военно състояние поради Нагорни Карабах Виж още

Гутериш твърдо приканва страните в спора неотложно да спрат сраженията и да понижат напрежението, а също и без бавене да стартират договаряния, се показва в официално съобщение на представителя му Стефан Дюжарик.

Съединени американски щати ще положат старания за прекъсване ескалацията на спора

Съединени американски щати наблюдават деликатно развоя на обстановката в Нагорни Карабах и ще се опитат да спрат ескалацията на спора сред Армения и Азербайджан, съобщи нощес на брифинг в Белия дом американският президент Доналд Тръмп, представен от Ройтерс и ТАСС.

" Следим развоя на обстановката доста деликатно. Това са скорошни събития, знам за тях (... ) В този район имаме положителни връзки с доста страни (... ) Ще забележим дали можем да да спрем това ", сподели Тръмп.

Вчера още веднъж избухнаха сражения сред сили на Армения и Азербайджан за отцепническия регион Нагорни Карабах, който се намира в Азербайджан, само че се ръководи от етнически арменци. Тези най-ожесточени конфликти сред двете страни от 2016 година съживиха опасенията от неустойчивост в Южен Кавказ, който е кулоар за тръбопроводи, транспортиращи нефт и газ за международните пазари, отбелязва Ройтерс.

Сепаратисткият район Нагорни Карабах заяви през вчерашния ден, че 16 негови военнослужещи са били

убити и над 100 ранени при конфликтите с азербайджански част , съобщи Ройтерс.

Петима членове на едно азербайджанско семейство са били убити през вчерашния ден при артилерийски обстрел, заяви основният прокурор на Азербайджан, съобщи Франс прес.

Международният червен кръст прикани страните в спора да пазят живота на цивилните и инфраструктурните обекти, както повелява интернационалното законодателство, заяви ДПА.

Служители на Червения кръст работят в региона от 1992 година, с цел да оказват помощ на хората, които живеят край демаркационната линия сред Армения и Азербайджан, и да посредничат сред страните, забъркани в спора, напомня ДПА.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР