Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш поднови призива си в

...
Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш поднови призива си в
Коментари Харесай

 Гутериш настоя за край на ядреното изнудване  

Генералният секретар на Организация на обединените нации Антониу Гутериш възобнови апела си в понеделник за световно унищожаване на нуклеарните оръжия, до момента в който опасенията нарастват по отношение на опасността на Русия да ги употребява във войната в Украйна, заяви Агенция Франс Прес.

" Десетилетия след рухването на Берлинската стена можем още веднъж да чуем дрънкането на нуклеарни саби, сподели Гутериш на специфична сесия на Общото заседание, отдадена на нуклеарното разоръжаване. Нека бъда явен - ерата на нуклеарното изнудване би трябвало да завърши, сподели той. Идеята, че всяка страна може да се бори и да завоюва нуклеарна война, е луда. Всяко потребление на нуклеарно оръжие би провокирало филантропичен Армагедон, сподели той. Без унищожаване на нуклеарните оръжия не може да има мир.

Руският президент Владимир Путин в тирада предходната седмица насочи едва завоалирана опасност за потребление на нуклеарни оръжия, откакто украинските сили си възвърнаха земите, завзети от Москва при нейната седеммесечна инвазия.

Отговорът на Съединени американски щати ще зависи от мащаба на дейностите на Русия, само че ще бъдат огромни

Държавният секретар на Съединени американски щати Антъни Блинкън отговори, че Вашингтон е споделил на Москва, в това число посредством частни канали, за " пагубни " последствия от всяко потребление на нуклеарни оръжия.

Гутериш изрази отчаяние, че конференцията за обзор на Договора за неразпространение на нуклеарни оръжия предишния месец не съумя да реализира консенсус.

Русия блокира резултата, откакто проектодокументът поддържа контрола на Украйна върху нуклеарната централа в Запорожие, чиято окупация от Москва породи опасения от огромна повреда.

Съединените щати осъдиха позицията на Русия. Но никоя нуклеарна мощ не поддържа контракта на Организация на обединените нации, признат през 2017 година, който призоваваше за всеобхватна възбрана на нуклеарните оръжия, с поддръжката на най-вече разрастващите се страни.

Нито една страна не е употребила нуклеарни оръжия на бойното поле, с изключение на Съединените щати през 1945 година, когато унищожиха японските градове Хирошима и Нагасаки, убивайки повече от 200 000 души. Имперска Япония капитулира дни по-късно, поставяйки завършек на Втората международна война.

Японският министър председател Фумио Кишида в речта си пред Общото заседание предходната седмица даде обещание да работи за " свят без нуклеарни оръжия ".

" Заплашването с потребление на нуклеарни оръжия, както направи Русия, да не приказваме за действителното потребление на нуклеарни оръжия, е сериозна опасност за мира и сигурността на интернационалната общественост и е безусловно недопустимо ", сподели Кишида.

Източник: struma.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР