Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш е предложил на руския

...
Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш е предложил на руския
Коментари Харесай

ООН предлага Путин да удължи срока на сделката за зърно в замяна на достъп до SWIFT

Генералният секретар на Организация на обединените нации Антониу Гутериш е предложил на съветския президент Владимир Путин да удължи периода на съглашението за експорт на зърно през Черно море, като в подмяна дъщерно сдружение на съветската земеделска банка получи достъп до интернационалната платежна система SWIFT. Това оповестява " Ройтерс ", като се базира на свои източници.

В момента договорката за зърно е застрашена, защото Русия заплаши да постави край, като твърди, че не са изпълнени няколко от настояванията ѝ за изпращане на нейното лично зърно и торове в чужбина. Последните два кораба, пътуващи по силата на договорката, следва да изоставен украинското пристанище Одеса преди крайния период в понеделник.

Основното искане на Москва е повторното присъединение на съветската земеделска банка Росселхозбанк към интернационалната платежна мрежа SWIFT. Тя беше отрязана от Европейския съюз още през юни 2022 година като част от глобите против Русия, наложени поради войната ѝ в Украйна. През май представител на Европейски Съюз съобщи, че Европейски Съюз не обмисля възобновяване на съветските банки.

Въпреки това блокът обмисля да свърже към SWIFT дъщерно сдружение на Росселхозбанк, с цел да даде опция за преводи със зърно и торове, показват трима източници на " Ройтерс ", осведомени с полемиките. Към момента няма формален коментар за това от Европейска комисия.

Предложението на Гутериш към Путин е договорката за експорт на зърно да продължи най-малко още няколко месеца, а през това време Европейски Съюз да свърже дъщерното сдружение на Росселхозбанк със SWIFT. Идеята е разказана в писмо до Путин, изпратено във вторник, с което се цели улеснение на съветския експорт на храни и торове и гарантиране на продължаването на доставките на украинско зърно,

През юли 2022 година Организация на обединените нации и Турция посредничиха за договорката за зърно сред Русия и Украйна, с цел да оказват помощ за облекчение на световната продоволствена рецесия, влошена от войната и блокадата на украинските пристанища.

За да бъде уверена Русия да бъде част от съглашението, беше подписан тригодишен меморандум за съгласие, по силата на който представителите на Организация на обединените нации се съгласиха да оказват помощ на Москва да изнесе питателните си артикули и торове на задгранични пазари. Въпреки че съветският експорт на храни и торове не е обект на западните наказания, наложени след войната, Москва твърди, че рестриктивните мерки във връзка с заплащанията, логистиката и застраховките са се трансформирали в спънка за доставките.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР