Генералният секретар на ООН Антонио Гутериш изрази намерението си да

...
Генералният секретар на ООН Антонио Гутериш изрази намерението си да
Коментари Харесай

Гутериш и външният министър на Кипър обсъдиха кипърския въпрос

Генералният секретар на Организация на обединените нации Антонио Гутериш изрази желанието си да се намеси още веднъж в кипърския спор за да го позволи по време на мандата си, заяви кипърският министър на външните работи Константинос Комбос за кипърското издание на " Катимерини ".


Гутериш също по този начин изрази подготвеност да се ангажира още веднъж с кипърския въпрос посредством назначение на делегат, при изискване че желанията на Турция станат ясни.

Това беше разисквано при срещата на Комбос и Гутериш в Ню Йорк през последните дни на юли.

" Очакваше се връзка на генералния секретар на Организация на обединените нации с президента Ердоган, от който Антонио Гутериш ми сподели, че ще изиска съответни отговори. От това умозаключавам, че генералният секретар е уверен в желанията на нашата страна, чака отговори от другата страна и по тази причина съответно се обърна към Турция, с цел да види самичък идващите стъпки “, добави Комбос.

Относно съмнението за назначението на пратеника, външният министър сподели, че Антонио Гутериш има два казуса: първо, желанията на турската страна, които остават неразбираеми, и второ, неприятният казус с различията, които имаше в предишното за мандата на пратениците.

Гутериш също явно схваща за какво Никозия отнася въпроса до Европейски Съюз и че ангажираността на европейско равнище също не е нещо неприятно.

„ Ако нямаше ангажимент на равнище Европейски Съюз, какво друго се е трансформирало за генералния секретар, с което би трябвало да се занимава още веднъж? Нищо. Ето за какво считаме, че нашите старания на равнище Европейски Съюз сътвориха придвижване по въпроса “, сподели той.

БГНЕС напомня, че Кипър и окупираните от Турция територии водят договаряния за границата, която разделя острова на две. Правителството на Никозия също е по-активно в настояването за специфични пратеници, които да посредничат в договарянията със северната част на острова. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР