Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг заяви в сряда, че

...
Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг заяви в сряда, че
Коментари Харесай

Столтенберг от Париж: Време е да приветстваме Швеция като пълноправен член на НАТО

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг съобщи в сряда, че е свикал среща на висши чиновници от Турция, Швеция и Финландия на 6 юли , с цел да се опита да преодолее турските възражения против присъединението на Швеция към военната организация. " Сега е моментът да приветстваме Швеция като пълновръстен член на НАТО ", съобщи Столтенберг пред кореспонденти, когато разгласи датата на срещата.

Очаква се да участват външни министри, ръководители на разследващи служби и съветници по сигурността.

Асошиейтед прес отбелязва, че това наподобява е опит на генералния секретар въпреки всичко да реализира единодушие за присъединението на Швеция към НАТО преди срещата на върха на организацията през юли във Вилнюс.

По-рано тази година Финландия се причисли към НАТО.

Турция е една от двете страни от НАТО, които към момента не са утвърдили присъединението на Стокхолм към алианса. Анкара подлага на критика шведските управляващи за незадоволително съдействие в битката против кюрдските групировки, които Турция счита за терористични.

Швеция и Финландия дружно за присъединение към Алианса през май предходната година, изоставяйки десетилетия военна необвързаност - решение, провокирано от войната на Русия против Украйна, която стартира на 24 февруари 2022 година Финландия стана член на Алианса през април, само че процедурата бе забавена за Швеция.
 Унгарският парламент отсрочи гласуването на кандидатурата на Швеция за участие в НАТО
Унгарският парламент отсрочи гласуването на кандидатурата на Швеция за участие в НАТО

Нови спънки

Стокхолм си сложи за цел да се причисли към НАТО на и въпреки да има мощна поддръжка от други страни членки, като Съединените щати, до момента Турция и Унгария се въздържаха да ратифицират кандидатурата ѝ.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР