Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг уверява, че голямото прехвърляне

...
Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг уверява, че голямото прехвърляне
Коментари Харесай

Столтенберг разкри насочено ли е мащабното военно учение в Европа срещу Русия

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг твърди, че огромното прекачване на американски и съюзнически войски в Източна Европа като част от военно обучение не е ориентирано към Русия.

Около 37 000 бойци от 18 страни ще вземат участие в ръководените от Съединени американски щати маневри "Защитник на Европа 2020 ".

Това е "най-голямото разполагане на американски войски в Европа от повече от 25 година, сподели Столтенберг пред информационната организация.

NDR: Ученията на НАТО „ Защитник на Европа 2020 “ са непоносим политически сигнал към Русия

Ученията " демонстрират мощния ангажимент на Съединени американски щати към НАТО и към свободата и сигурността на Европа ", добави той.

Игрите ще се проведат през май и юни най-вече в Германия, Полша и балтийските страни . През идващите месеци Съединени американски щати ще дислоцират 20 000 бойци в Европа.

"Защитник на Европа " не е директно ориентиран към нито една страна ", разгласи генералният секретар.

"Това обучение за самозащита показва способността за бързо прекачване на огромни сили от Съединени американски щати в Европа в помощ отбраната на други натовски съдружници, в случай че е належащо ", изясни той.

Столтенберг напомни, че тази година Литва, Естония и Латвия означават 30 година самостоятелност . Част от игрите ще се проведат в тези три страни.

"Русия има всяко право да се усеща безвредна в границите си , само че се отнася и за нашите страните членки ", сподели Столтенберг.

Представител на НАТО увери, че ученията нямат нищо общо с празненствата в Москва по случай 75 година от успеха над нацистите.

Ученията ще се проведат от февруари до юни. Това е времето, когато доста военни учения се организират всяка година, изясни представителят.

"Ние признаваме значимата роля на Съветския съюз в успеха над Нацистка Германия ", сподели още източникът.

Столтенберг удостовери, че Съединени американски щати са уведомили Русия и другите страни членки на Организацията за сигурност и съдействие в Европа за плануваните игри.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР