Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг призова Турция да оттегли

...
Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг призова Турция да оттегли
Коментари Харесай

Столтенберг призова Ердоган да вдигне ветото си за присъединяване на Швеция към НАТО

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг прикани Турция да отдръпна възраженията си против Швеция, която е " изпълнила отговорностите си " и да завърши допустимо най-скоро участието на Стокхолм в Алианса, заяви Франс прес.

Столтенберг направи това изказване, след края на двучасова среща в двореца " Долмабахче " в Истанбул с президента Реджеп Тайип Ердоган през вчерашния ден. Ден по-рано той стартира. Генералният секретар разгласи срещата за " продуктивна ".

Турция блокира от 13 месеца насам влизането на Швеция в НАТО, поради даването на леговище на кюрдски бойци и деятели. Столтенберг сподели, че " е време " присъединението да бъде доказано преди срещата на върха на Алианса във Вилнюс на 11 и 12 юли. Той добави, че за тази цел ще бъде изработен " непрекъснат механизъм " сред НАТО и Турция, като идната среща е планувана за " седмицата на 12 юни " - без да се прецизира къде ще се организира тя.

" Присъединяването на Швеция към НАТО ще укрепи нейната сигурност, само че ще направи и Турция по-силна ", означи Столтебнерг и добави, че " разчита да завърши присъединението на Швеция допустимо най-скоро ".

Турция остава единствената от 31-те държави-членки на НАТО, дружно с Унгария, която към момента не е утвърдила разширението, откакто Финландия даде зелена светлина.

Вчера в Стокхолм се организира проява против Ердоган и НАТО, позволена макар митингите на Анкара. Организатор е " Алианс против НАТО " в който взе участие Комитетът Рожава - група, подкрепяща въоръжени кюрдски групи в Сирия, отбелязва Агенция Франс Прес.

Столтенберг сподели, че " свободата на събиране е в основата на демократичните полезности на нашите общества ", само че това не значи, че би трябвало да се разреши на демонстриращите да попречат на Швеция да се причисли към НАТО.

Заедно със Швеция, която заобикаля военни съюзи от повече от два века, молба за участие в НАТО подаде и Финландия. при започване на април, като процесът по присъединението ѝ също беше занимателен от Турция.

Двете страни подадоха молби за присъединение няколко месеца след нахлуването на Русия в Украйна на 24 февруари предходната година. 30-те страни членки на Алианса за приемане на двете страни през предишния юли.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР