Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг предупреди след края на

...
Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг предупреди след края на
Коментари Харесай

Ню Йорк таймс: НАТО и Русия разговаряха откровено, но засега се разминават

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг предизвести след края на договарянията сред алианса и Русия за "реален риск от спор ", написа "Гардиън " за вчерашната среща НАТО - Русия в Брюксел.

Изданието отбелязва, че съгласно Москва връзките с алианса са на "критично ниско ниво " без "никакъв положителен дневен ред ". Според "Гардиън " вчерашната среща в Брюксел е завършила без никакви признаци за прогрес по въпроса за уреждането на рецесията към Украйна. Вестникът цитира и някогашния украински министър на защитата Андрий Загороднюк, който декларира в изявление за "Гардиън ", че наподобява към този момент неизбежно ще има съветска интервенция против Украйна, щом приключат тазседмичните дипломатически договаряния със Съединени американски щати, НАТО и Организацията за сигурност и съдействие в Европа (ОССЕ). По думите му е "много малко евентуално " Кремъл да предприеме "мащабна инвазия " в Украйна, като по-скоро ще стартира хибридна война. Тя съгласно Загороднюк може да включва хакерски атаки, набези против сериозна инфраструктура като енергийни обекти и масирана осведомителна акция.

Руските войски вземат участие в погранични учения на фона на рестарт на договарянията за Украйна, написа "Индипендънт ". Изданието отбелязва, че през вчерашния решителен ден от договарянията с НАТО за понижаване на напрежението на фона на съществено безпокойствие от заканите за спор съветските сили са провели учения по границата с Украйна. Вестникът добавя, че на това събитие се е спряла в изявлението си през вчерашния ден в Брюксел и заместник-държавният секретар на Съединени американски щати Уенди Шърман, която управлява американската делегация на договарянията. "Това заплашване ли е? ", попита тя.

"Индипендънт " отбелязва и обстоятелството, че на днешния финален кръг от тазседмичните дипломатически договаряния, а точно в границите на ОССЕ, в границите на който съветските и украинските представители ще беседват директно между тях, ще участват и Швеция и Финландия, две страни, за които Москва съобщи, че също не желае да влизат в НАТО.

"Сериозни разлики към Украйна помрачиха договаряния с огромен залог сред НАТО и Русия ", е коментарът за вчерашната среща на "Вашингтон пост ".

Изданието показва, че е малко евентуално НАТО да се съгласи с настояванията на Русия тя да дефинира кой да се причислява към алианса, по тази причина най-хубавият сюжет съгласно специалисти, представени от вестника, е двете страни просто да продължат да беседват.

"Вашингтон пост " добавя, че въпреки държавното управление на президента Джо Байдън, сходно на НАТО и Евросъюза, да е дало обещание съществени стопански последици за Русия, в случай че нахлуе в Украйна, в това число ограничения за ампутиране на достъпа на Москва до интернационалната финансова система, съгласно американските публични представители няма никакви признаци съветският президент Владимир Путин да изтегля войските си от границата.

НАТО и Русия разговаряха искрено, само че към този момент се разминават, отбелязва в заглавие "Ню Йорк таймс ". Четири часа на съществени и откровени разисквания сред Русия и 30-членния алианс оставиха без отговор въпроса дали Путин ще избере дипломацията или войната, разяснява вестникът. Изданието въпреки всичко показва, че в изявлението си след вчерашната среща съветският заместник-министър на външните работи Александър Грушко е загатнал, че Русия към този момент не затваря вратата за дипломацията, макар че не се е заела с нови договаряния.

"Русия и НАТО не съумяха да изгладят разликите си на договарянията за Украйна ", написа в заглавие "Уолстрийт джърнъл " и разяснява, че първите от 2019 година разисквания сред Москва и алианса са се състояли в изискванията на скептицизъм за бързо споразумяване на рецесията.

"НАТО предлага на Русия още договаряния за контрола във въоръжаването ", написа "Файненшъл таймс ".

Изданието отбелязва, че алиансът е отхвърлил настояването на Москва за възбрана върху военната му интензивност в страните, включили се към него след края на Студената война, само че е "готов за нова среща ".

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР