Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг днес заяви, че алиансът

...
Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг днес заяви, че алиансът
Коментари Харесай

НАТО е видяла признаци, че Пекин обмисля да изпрати оръжия на Москва

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг през днешния ден съобщи, че алиансът е видял признаци, че Китай обмисля доставки на оръжие за Русия и предизвести Пекин да не подхваща сходни стъпки, заяви Ройтерс.

Изявлението пристигна броени дни, откакто държавният секретар на Съединени американски щати Антъни Блинкън предизвести Китай за следствията, в случай че даде материална поддръжка на съветската инвазия в Украйна.

" Не сме виждали никакви доставки на смъртоносна помощ от Китай за Русия, само че видяхме признаци, че те обмислят това и могат да го осъществят ", съобщи Столтенберг в изявление за Ройтерс.

" Това е повода, заради която Съединените щати и други съдружници са доста ясни и предизвестяват против това. И Китай би трябвало, несъмнено, да не поддържа противозаконната война на Русия ", добави той.

Няма неотложен коментар от страна на Китай, само че външното министерство в Пекин съобщи по-рано през днешния ден, че всяка евентуална разследваща информация за изпращане на оръжия от Китай към Русия, каквато Съединени американски щати възнамеряват да разгласяват, е единствено спекулации.

Русия и Китай подписаха съглашение за партньорство " без ограничавания " предишния февруари, малко преди съветските сили да нахлуят в Украйна. Икономическите връзки сред Москва и Пекин процъфтяват, до момента в който връзките на Москва със Запада охладняха, напомня Българска телеграфна агенция.

Столтенберг напомни, че Китай е член на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации и че войната на Русия против Украйна нарушава Устава на Организация на обединените нации.

" Основният принцип на тази харта е да се зачита интегритета на другите народи, да не се навлиза и да не се нахлува със стотици хиляди бойци в друга страна ", сподели той. " Разбира се, Китай не би трябвало да взе участие в това ", добави Столтенберг.

Китай съобщи, че ще изложи позицията си за това по какъв начин да се реши спорът в Украйна с политически средства в документ, който, съгласно съветските държавни медии, ще бъде оповестен на годишнината от " специфичната военна интервенция " на Русия.

Отношенията сред Русия и Европейски Съюз всъщност към този момент не съществуват, съобщи в Организация на обединените нации посланикът на Москва

Отношенията сред Русия и Европейския съюз не престават да падат в пропаст, те на процедура към този момент не съществуват, съобщи през днешния ден съветският непрекъснат представител в Организация на обединените нации Василий Небензя на съвещание на Съвета за сигурност на международната организация, отдадено на съдействието сред Организация на обединените нации и Европейски Съюз, съобщи ТАСС.

" Последния път, когато въпросите за съдействието сред Организация на обединените нации и Европейски Съюз бяха обсъждани в Съвета за сигурност през юни 2022 година, казахме, че с помощта на напъните на Брюксел връзките сред Европейски Съюз и Русия са достигнали дъното. Както се оказа, под това дъно има бездна, в която не престават да падат освен нашите връзки, които в действителност към този момент не съществуват, само че и самата обединена Европа ", сподели той.

По думите на Небензя Русия вижда, че в европейските столици и институции се организират мероприятия за това по какъв начин най-добре да бъде разчленена и унищожена неговата страна посредством въоръжаването на Украйна. Само че действайки по този начин, Европейски Съюз и останалите страни от Запада доближават света към гибелен спор.

Той добави, че изказванията на Европейски Съюз за добросъседство и партньорство с Русия се оказаха единствено фалш за прикриване на подготовката за борба с Москва от страна на Киев.

Небензя уточни, че вследствие на спиране на доставките на съветския газ за Западна Европа, Европейски Съюз се пристрастява към " твърдите опиати " - т.е. към скъпия американски полутечен природен газ - на фона на инфлация с двуцифрени стойности. " Радвайки се, че е освободен от " съветската газова игла ", Европейски Съюз се пристрасти към " твърдата дрога " - скъпия американски полутечен природен газ. "
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР