Генералният секретар на Асоциацията на европейските градове и столици на

...
Генералният секретар на Асоциацията на европейските градове и столици на
Коментари Харесай

Монтана кандидатства за европейски град на спорта /снимки/

Генералният секретар на Асоциацията на европейските градове и столици на спорта ACES EUROP Хуго Алонсо и негови сътрудници посетиха през днешния ден Монтана, с цел да се прегледат канидатурата на града за Европейски град на спорта. Делегатите  на ACES EUROP  бяха Ангелес Фатима Посо Бургильо, Анатоли Илиев – заместител ръководител на фондация „ София – Европейска столица на спорта “ и Дамян Диков – Изпълнителен шеф на „ София – Европейска столица на спорта “. Представителите на организацията се срещнаха с кмета Златко Живков  и разгледаха четири спортни обекта – зала „ Младост ”, скейт парка, състезателен комплекс „ Огоста ” и най-новото спортно оборудване в общината футболният стадион в село Николово. 
Лице на акцията на града за европейски град на спорта е международната рекордьорка от Монтана Йорданка Благоева. Пред спортната общност и делегатите от ACES EUROP кметът Живков направи презентация за история, традициите и достиженията на спортна Монтана. 
„ Имаме всички учредения да аплайваме за европейски град на спорта ”, съобщи Живков. Той поддържа тезата си със следните обстоятелства. В града има 28 спортни клуба. Монтана е народен водач в отборните спортове баскетбол дами и волейбол мъже. Футболният клуб празнува своята 100-годишнина. В трите тима са картотекирани 432 играчи в разнообразни възрастови групи.Постиженията на самостоятелните спортове са на национално, европейско и международно равнище. През последните три години са вложени 3,5 милиона лв. в създаване на спортна инфраструктура, 1,8 милиона лв. в развиване на физкултурна и спортна активност за деца и юноши и почти 1 милион лв. за поддръжка на цялата база. Още толкоз вложения са планувани и през идващите три години. В този интервал се чака в Монтана да бъде сбъднат един от най-дългоочакваните планове – създаване на многофункционална спортна зала с минимум 3000 места. 
„ Радвам се да съм тук в град, който диша със спорта, съобщи генералният секретар на ACES EUROP Хуго Алонсо. За да има достижения в спорта не е нужна единствено добра инфраструктура, би трябвало да има  амбиция да си най-хубав ”, сподели той и изрази увереността си че Монтана има всички качества да влезе в листата на Европейските градове на спорта, който ще бъде разгласен през декември.
Своята наслада да бъде в Монтана и да поддържа кандидатурата на града за европейски град на спорта показа пред спортистите и нашата международна рекордьорка Йорданка Благоева. Тя акцентира значимостта на треньорите за развиването на спортистите и приобщаването на повече деца като  цитира своя първи треньор от Петър Димитров – Пената. „ Много глина има на света, само че би трябвало да попадне в ръцете на занаятчия, с цел да стане шедьовър. ”
 
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР