Генералният директор на Румънския Червен кръст Йоан Силвиу Лефтер каза

...
Генералният директор на Румънския Червен кръст Йоан Силвиу Лефтер каза
Коментари Харесай

Румъния: Ако сраженията се засилят в Източна Украйна, очакваме мрачен сценарий с бежанци

Генералният шеф на Румънския Червен кръст Йоан Силвиу Лефтер сподели във вторник, че по-голяма група бежанци от Украйна може да дойде в Румъния, в случай че боевете в източната част на Украйна се засилят , оповестява " Аджерпрес ".

" Ако боевете се засилят в източната част на Украйна, ние сме в тъмен сюжет, който ще докара до по-голяма група бежанци , влизащи от Украйна и това ще изисква да сме готови за такава обстановка . Дори на следващия ден да е мир, Украйна към момента ще има потребност от филантропична поддръжка, тъй като считам, че една трета от страната е унищожена във връзка с инфраструктура, храна и всички нужни неща ", сподели Лефтер на конференция.

Между 27 февруари и 31 март Румънският Червен кръст регистрира общи парични дарения в размер на 6 748 862 евро , от които 5 402 317 евро от юридически лица, 605 981 евро от физически лица и 210 640 евро по текстови известия. Онлайн даренията възлизат на 529 924 евро.

Продуктовите дарения от юридически лица, почти 2150 тона, доближиха 1 533 365 евро, а тези от физически лица са 230 тона. Те бяха събрани в 47-те клона на Румънския Червен кръст и се състояха от храна, артикули за персонална хигиена, спално долни дрехи, бебешки артикули, вода, храна за животни и артикули за първа помощ.

Повече от 250 000 души са получили информация, филантропична помощ и услуги за събиране на фамилии на всички румънски гранични пунктове, летища, жп гари и на автомагистрала А1.

В същото време през този интервал са подкрепени 85 932 души, 40% от които деца , в центровете за настаняване на публичните институции и изключително в частните пунктове за настаняване.

Румънският Червен кръст откри осем хранителни банки в окръзите Ботошани, Клуж, Констанца, Яш, Марамуреш, Сибиу, Телеорман, Тулча, а две се отварят в Салаж и Сату Маре. Украинските жители в Румъния могат да отидат в тези магазини, с цел да получат безвъзмездна помощ от първа нужда.

Освен това им се обезпечава топла храна, профилирана здравна помощ, психосоциална помощ, финансова поддръжка за закупуване на медикаменти и самолетни или влакови билети. Организират се обществени и просветителни действия за деца, курсове по румънски език и латиница, а също по този начин се дава помощ за онлайн курсове с техните учители в Украйна.

Повече от 7000 бенефициенти на жилища, предоставени от управляващите, други неправителствени организации или частни начинания, са получили по този начин нужните артикули от Червения кръст.

Помощта е разширена, с цел да включи и останалите цивилни в Украйна посредством филантропични колета , осъществени от Националното сдружение на Червения кръст от 58 камиона, пренасящи 1450 тона филантропични доставки . Те стигнаха до Черновска, Ужгородска и Одеска области , откъдето са разпределени по-нататък благодарение на Украинския Червен кръст.
 Украински туроператори предизвикват опашките на границата, съгласно Министерски съвет
Украински туроператори предизвикват опашките на границата, съгласно Министерски съвет

Обещавали на бежанците настаняване в запълнени хотели
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР