Генералния секретар на ООН Антониу Гутериш отправи призив за прекратяване

...
Генералния секретар на ООН Антониу Гутериш отправи призив за прекратяване
Коментари Харесай

Гутериш: Израелските заселвания на палестинска територия трябва да спрат

Генералния секретар на Организация на обединените нации Антониу Гутериш насочи апел за преустановяване построяването на израелски селища в окупираните палестински територии.

През последните седмици дясното държавно управление на Израел е подложено на остра интернационална рецензия, в това число от страна на Съединени американски щати, поради решението да даде позволение със задна дата за голям брой селищни аванпостове в окупирания Западен бряг и за градеж на нови жилища.

В понеделник 15-те членове на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации показаха " безпокойствие " от проектите.

" Всяко ново населено място е още една бариера по пътя към мира ", съобщи ръководителят на Организация на обединените нации пред Комитета за практикуване на неотменимите права на палестинския народ.

" Цялата заселническа активност е противозаконна според интернационалното право. Тя би трябвало да спре ", съобщи Гутериш и добави, че " подстрекаването към принуждение е задънена улица. Нищо не оправдава тероризма. "

" Нашият непосреден приоритет би трябвало да бъде предотвратяването на по-нататъшна ескалация, намаляването на напрежението и възобновяване на спокойствието ", сподели той.

Гутериш означи, че " обстановката в окупираните палестински територии е най-взривоопасната от години насам ".

Часове преди речта на Гутериш израелски бойци убиха 10 палестинци при навлизане в окупирания град Наблус на Западния бряг, а повече от 80 души бяха ранени, съгласно палестинското министерство на опазването на здравето.

Израелските военни обявиха, че набегът е бил ориентиран към укриващи се обвинени бойци.

Други 10 души бяха убити при нахлуването на израелската войска в град Дженин предишния месец - най-смъртоносната интервенция на Западния бряг най-малко от 2005 година насам.

От началото на тази година израелско-палестинският спор е лишил живота на 59 възрастни и деца палестинци, в това число бойци и цивилни.

За същия интервал са убити 9 израелски цивилни, в това число 3 деца, един украински жител и един служител на реда, сочи равносметка на Агенция Франс Прес, основана на публични източници от двете страни.

Израел окупира палестинската територия от Шестдневната война през 1967 година.

Миналата година беше най-смъртоносната на територията, откогато Организация на обединените нации стартира да наблюдава жертвите през 2005 година /БГНЕС

Ню Йорк / САЩ
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР