Генералните директори не трябва сами да предлагат управителните съвети, защото

...
Генералните директори не трябва сами да предлагат управителните съвети, защото
Коментари Харесай

Гого Лозанов с атака към стила на управление в БНР

Генералните шефове не би трябвало сами да оферират управителните препоръки, тъй като част от функционалностите на управителния съвет е и да бъде контролен орган във връзка с ръководството на генералния шеф. Това мнение изрази в изявление за БНР Георги Лозанов, медиен специалист и някогашен ръководител на Съвета за електронни медии.

Той разяснява тематиката, откакто генералният шеф на Българското национално радио Андон Балтаков изиска Съвет за електронни медии да го освободи предварително поради неналичието на политическа воля с измененията в Закона за радиото и малкия екран да се решат основни за ръководството на публичните медии въпроси.

„ Сега сега той (Управителният съвет - бел. ред.) е нещо безусловно безсмислено, една трансмисия на самия общоприет шеф и това доста укрепва едноличната власт на генералния шеф, което съгласно мен предстои на промяна. Това би трябвало да се промени в медията, в случай че ще се трансформира моделът на ръководство “, уточни Лозанов.

Структурата на ръководството сега дава опция на генералния шеф да бъде едноличен стопанин на медията – това би трябвало да се разбие, в случай че ще се разрушава, акцентира той.

Действително е безусловно неуместно хора, които са свързани с предходния общоприет шеф на БНР, да не престават да стоят на управнически позиции, добави Георги Лозанов и дефинира това като „ пагубна обстановка ". Това, че сегашния УС на БНР би трябвало да си отиде, не значи, че би трябвало да вкарваме принцип генералният шеф да укрепва изцяло персоналната си власт в Радиото, посочи още Лозанов. Казусът трябваше да бъде изчистен доста от дълго време като съответен случай, само че нямаше воля изобщо да се реши казусът със прекъсването на БНР (заради който бе отхвърлен Светослав Костов, избрал сегашния Управителен съвет на медията – бел. ред. ) и кой носи отговорност, счита Лозанов.

„ Генералният шеф би трябвало да отстъпи пълномощия и власт в неговите ръце, да даде доста по-голяма автономия на обособените стратегии. Генералният шеф е в последна сметка административен шеф, който не би трябвало да стои в такава основна позиция, наследена от социализма – тази пирамидална конструкция на публичните медии повтаря времето на БНР и Българска национална телевизия от 30-40 години обратно “, счита Георги Лозанов.

Необходими са задълбочени експертни разисквания и реализиране на консенсус по медийния законопроект, с цел да бъдат медиите политически самостоятелни, съобщи още някогашният ръководител на Съвет за електронни медии.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР