Генералът е с модерен подход, като е известен с непринуденото

...
Генералът е с модерен подход, като е известен с непринуденото
Коментари Харесай

Валери Залужни - човекът зад украинската контраофанзива

Генералът е с съвременен метод, като е прочут с непринуденото си възприятие за комизъм Още с назначението си на поста главнокомандващ той стартира да ползва промени, които целят доближаването на украинската войска до тези на европейските сътрудници Все повече хора чакат след края на войната Залужни да навлезе в политиката, само че това надалеч не е сигурно
Войната в Украйна продължава към този момент повече от година, като за това време украинските генерали трябваше да вземат редица сложни решения. Един от тях е военачалник Валери Залужни - главнокомандващ на Въоръжени сили на Украйна (ВСУ). Макар и в чужбина името му да не е изключително известно, обстановката е радикално друга в Украйна, като Залужни е толкоз известен, че даже се говореше за възможна промяна на президента Володомир Зеленски с генерала.
Генералът е с съвременен метод, като е прочут с непринуденото си възприятие за комизъм Още с назначението си на поста главнокомандващ той стартира да ползва промени, които целят доближаването на украинската войска до тези на европейските сътрудници Все повече хора чакат след края на войната Залужни да навлезе в политиката, само че това надалеч не е несъмнено
Войната в Украйна продължава към този момент повече от година, като за това време украинските генерали трябваше да вземат редица сложни решения. Един от тях е военачалник Валери Залужни - главнокомандващ на Въоръжени сили на Украйна (ВСУ). Макар и в чужбина името му да не е изключително известно, обстановката е радикално друга в Украйна, като Залужни е толкоз известен, че даже се говореше за възможна промяна на президента Володомир Зеленски с генерала.

Роден в руски боен гарнизон в Северна Украйна през 1973 година, той споделя, че е мечтал да стане комедиант, сходно на самия Зеленски. Вместо това взема решение да последва стъпките на военното си семейство, като влиза в академията в Одеса през 90-те години. Това се случва сега, когато Съветският съюз се разпада и Украйна изпада в рецесия. Залужни обаче още от ранна възраст си дава сметка, че руските военни канони не са оптимални, което го кара да се осведоми освен от военното учебно заведение.
Реклама
За магистърска си теза Залужни проучва военната конструкция на Съединени американски щати. Освен това той отичта, че украинските сили към момента са обезпокоени от руския модел, който разчита на твърдо взимане на решения от най-високо равнище. Това е и повода той да стартира да прави промени, с цел да отразява силите на сътрудниците от Съединени американски щати и НАТО.

Залужни извървява пътя си от командване на взвод до ръководство на силите на страната на източния фронт след анексирането на Крим от Русия през 2014 година В тази роля той разви младши офицери и предизвиква по-гъвкавото взимане на решения, като за задачата усилва властта на командирите на място. За разлика от съветската войска, сержантите няма да бъдат " изкупителни жертви ", а по-скоро същински заместници, предопределени да основат набор от военни гении, декларира той в изявление от 2020 година, оповестено от украинското министерство на защитата.

Тази еластичност на взимане на решения се оказва основна за развоя на войната в Украйна. Анализатори смятат, че този вид на работа е дал доста преимущество пред структурите за взимане на решения от най-високо равнище на съветската войска. Някои източници в украинската войска даже стигат до такава степен, че споделят, че решаващите командири на място са групово виновни за триумфите на Украйна, до момента в който на военачалник Залужни би трябвало да се припише единствено това, че им е оставил свободата да работят.

Въпреки това Залужни също по този начин изпитва огромно почитание и удивление към институциите на своите съветски сътрудници. В кабинета си той съхранява събраните съчинения на 17 години по-възрастния от него шеф на съветските въоръжени сили военачалник Валерий Герасимов. " Бях учтив на съветската военна теория и към момента считам, че цялата просвета за войната се намира в Русия ", споделя Залужни пред Times. " Учих се от Герасимов. Прочетох всичко, което в миналото е написал... Той е най-умният измежду хората и упованията ми за него бяха големи ", прибавя той.
Реклама
През юли 2021 година, когато руснаците изпращат танкове до границата и американците предизвестяват, че Украйна скоро може да бъде изправена пред пълномащабна офанзива, президентът реши да назначи Залужни отпред. Генералът е на мнение, че пълномащабната съветска офанзива е въпрос на време, което го кара да ползва промени през цялото време. В рамките на седмици откакто поема поста си, офицерите са получили правото да отвръщат на огъня " с всевъзможни налични оръжия ", в случай че частите им са атакувани, без да е належащо позволение от старши командири.
Не всичко е съвършено
Не всичко обаче е съвършено. Започването на амбициозна поредност от военни учения, включващи хиляди украински бойци, е отчаяние, като главните маневри, имащи за цел да симулират съветска офанзива, разкриват пукнатини в отбраната на Украйна. Според Залужни, ученията са били в центъра на отбранителната тактика на Украйна - нейният най-хубав късмет за оцеляване и командирите не са ги приели задоволително съществено. " Прекарах цялостен час в крещене ", спомня си той. " Обясних им, че в случай че не съумеят да извършат това, следствията ще костват освен живота ни, само че и страната ни ", прибавя той пред изданието.

Започването на войната не трансформира мнението на Залужни - той продължава да разчита на офицерите си и да се пробва да ползва съвременни практики. Една концепция, която се носи измежду висшите чиновници на Украйна, беше да стартират да взривяват мостове покрай Киев над обширната река Днепър. По този метод те биха попречили на руснаците да преминат от източния ляв бряг на западния десен бряг. Залужни е питан по въпроса. " При никакви условия не би трябвало да вършим това ", декларира тогава той съгласно източници на BBC. " Това ще бъде изменничество както към цивилните, по този начин и към военните, останали на източния бряг ", добавя генералът, представен от BBC.

След сполучливо нахлуване в края на лятото и началото на есента, украинските войски освободиха огромни елементи от украинската територия на изток и юг. Главнокомандващият се трансформира в народен воин, макар че рядко се появяваше обществено и още по-рядко се съгласяваше да дава изявленията. Името му стана синоним на храброст и увереност.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР