Генералът беше изслушан в подкомисията по отбрана на Европейския парламент.

...
Генералът беше изслушан в подкомисията по отбрана на Европейския парламент.
Коментари Харесай

Елена Йончева към военен № 1 на ЕС: Заплашена ли е България от въвличане във войната в Украйна

Генералът беше изслушан в подкомисията по защита на Европейския парламент. Според Елена Йончева поради оказаната помощ на Украйна, съществува заплаха Европа да стане участник в спора. Тя изиска да знае дали са застрашени страните членки, които се намират наоколо – България, Полша, Балтийските страни, Румъния.

Въпросът за възможното замесване и на други страни е есенциален. Мисля, че ограниченията, които се вземат на политическо равнище са ориентирани по този начин, че да се обезпечи оптималната поддръжка за Украйна, само че да не се разрешава директното включване на Европейски Съюз в спора, сподели ген. Брийгър. Той акцентира, че способността на Украйна да се пази е тясно обвързвана с помощта, която получава от Запад. Дали е задоволително - не се нае да каже съответно. Украинските войски са по-добре тренирани и стимулирани от съветските, само че Русия разполага с голям запас, а сегашният стадий на войната изисква тъкмо това, разяснява той.

С продължаващото въоръжаване на Украйна е въпрос на време спорът да излезе отвън нейната територия. Източна Европа, България може да се трансформира в прифронтова страна при възможен конфликт, заключи полемиката след съвещанието Елена Йончева.

В комисията тя попита още дали анализите на ген. Брийгър демонстрират, че спорът може да се реши на терен. Очакваше се с помощта, която Западът дава на Украйна войната да завърши, само че виждаме, че Русия напредва – лека-полека, само че напредва. В отговор ген. Брийгър съобщи, че това е политически въпрос. Едни от най-високопоставените политици от Европейски Съюз и Съединени американски щати работят за намиране на решение, само че позициите на двете страни са надалеч една от друга, сподели той.

Според Елена Йончева още при започване на спора Европейски Съюз трябваше да търси пътища за дипоматическо решение, за договаряния сред Брюксел, Вашингтон и Москва. И имаше такава опция – в края на март президентът на Украйна Володимир Зеленски направи предложение и Москва се съгласи да го прегледа, напомни след съвещанието тя. Тази война се трансформира последователно в спор сред НАТО и Русия. Събитията демонстрират, че даването на от ден на ден оръжие и логистика не трансформира развиването на бойните дейности в интерес на Украйна. Тя отстъпва постепенно и редовно от ден на ден територия. Продължаващата военна помощ, стремежът спорът да бъде решен на терен, вместо да се търси дипломатическо решение и реализиране на съвместен компромис, може да изправи Украйна пред по-големи загуби, сподели още Елена Йончева.

В ревюто си пред европейските депутати ген. Брийгър загатна на няколко пъти помощта, която 27-те страни членки на Европейски Съюз оказват на Украйна. Според него се построява координиращ механизъм, който да подкрепи финансово тези от тях, които са дали материали за Киев.

Той изиска Европейският съюз да отделя освен повече средства за защита, само че и те да се изразходват по-ефективно, а страните членки да усилят съдействието и координацията по сред си. Генералът уточни и няколко цифри – за последните 21 години разноските на Европейски Съюз за защита са се нараснали с 20%, на Съединени американски щати – с 66%, на Русия – с над 290%, а на Китай – с повече от 590%. През 2020 година страните от Европейски Съюз са похарчили общо и координирано едвам 2,5 милиарда евро за вложения и софтуерни проучвания в защитата. Председателят на Военния комитет изиска съществуващите механизми в Европейски Съюз за съдействие, изключително за нововъведения и проучвания, да станат по-фокусирани и ефикасни. Според него би трябвало да се влага в региона на киберсигурността и киберзащитата, както и в галактическата защита. Ген. Брийгър беше безапелационен, че страните членки би трябвало да работят по-тясно и координирано по сред си, тъй като нито една от тях не би могла да се оправи сама със съществуващите сега провокации.

Най-спешно, съгласно него, е да се усили бойната дарба на силите в Европейски Съюз като в идващите пет години се навакса разликата сред обособените страни.

Според Елена Йончева Европа би трябвало да се стреми към стратегическа автономност, към независима външна политика, само че тази вероятност понижава посредством въвличането й във войната в Украйна.

Робърт Брийгър прикани военният аспект на спора в Украйна да не измества изцяло вниманието на Европейски Съюз и от другите неподходящи резултати, които войната има – стопански, енергийни, филантропични, изключително в райони като Сахел в Африка.

За контакт с Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в Екологичен потенциал:

.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР