Генерал Зима - така често се наричат руските опити да

...
Генерал Зима - така често се наричат руските опити да
Коментари Харесай

Джак Шарпълс: Ако спре транзитът през Украйна, Австрия и Словакия ще бъдат най-сериозно засегнати

" Генерал Зима " - по този начин постоянно се назовават съветските опити да сложи на колене своите противници, без значение дали става дума за военни дейности, или за геополитическо въздействие. Още през 2021-ва година Москва стартира да понижава доставките на природен газ за Европа и да подвига цените, само че тогава анализаторите разчетоха сигнала като опит за по-големи облаги и усилване на въздействието на Стария континент, вместо подготовка за война.

На 24 февруари предходната година обаче стана ясно каква е била главната цел - отслабена Европа, която по този начин или другояче се бори с пост-ковид инфлацията, която да не може да помогне на Украйна. Отговорът не закъсня - Европейският съюз наложи наказания на съветския газ и нефт, само че прекара предходната зима с апели за спестовност на енергийните запаси. Украйна бе на мрачно и студено поради масираните бомбардировки против енергийната инфраструктура на страната. Марта Младенова беседва по тематиката с доктор Джак Шарпълс от Института за енергийни проучвания в Оксфорд.

- Сега, когато новият зимен сезон наближава, разумно поражда въпросът - подготвена ли е Европа за повторно от началото на бруталната съветска война против Украйна да се оправи с лимитирани съветски енергийни запаси?
- Да, бих споделил, че сме толкоз добре готови, колкото събитията разрешават. Важен фактор е количеството природен газ, което има в хранилищата. Там се попълнят наличностите през времето, когато потреблението е по-малко. Това се прави главно през летните месеци, с цел да използваме синьото гориво през зимата. На равнище Европейски съюз тези складове са запълнени 95 %. Всяка обособена страна - членка е запълнила потенциала на своите складове най-малко 90 на 100. Също по този начин през последната към година сме добавили нов потенциал за доставки на полутечен природен газ от световния пазар. Това покачва способността ни да купуваме синьо гориво от разнообразни източници на всички места по света. Именно по тази причина споделям, че сме толкоз добре готови, колкото е допустимо при наличната инфраструктура. Трябва да прибавим и националните начинания, с които се предизвикват хората да понижат потреблението на природен газ и да бъдат по-енергоефективни. Има и още един фактор, който оказва въздействие - нуждата от газ в европейски мащаб е спаднала на годишна база с 15 %. Това намаляване се дължи от елементи на електроенергийния бранш, както и на промишлеността, където за жалост има затворени предприятия поради високите цени на синьото гориво. А също по този начин и на държанието на семействата, които са станали по-пестеливи.

- Някои европейски страни обаче не престават да използват съветски газ (при това в огромни количества). Пример за това са Унгария, Словакия и Австрия.
- Да, има няколко европейски страни, които не престават да внасят огромни количества съветски газ. Съвсем вярно споменахте Унгария, Словакия и Австрия. Те получават съветски газ посредством преноса през Украйна. Също по този начин в Югоизточна Европа можем да отбележим Гърция, Сърбия, Босна и Херцеговина и Хърватия. Те получават съветски природен газ през Турски поток, което значи през Черно море. Унгария също си набира синьо гориво и по този маршрут. За нас, пазарните анализатори, идващият сериозен въпрос, който ще окаже резултат върху пазара, е фактът, че на 31 декември 2024 година изтича договорът за пренос на съветски газ през територията на Украйна. Въпросът е дали ще бъдат открити други възможности, като търгове за потенциал и краткосрочно запазване на газови доставки. Ако спре преносът през Украйна, Австрия и Словакия ще бъдат най-сериозно наранени. Унгария също ще усети дефицит, само че не толкоз мощно.

- Самата Украйна подготвена ли е за зимата? Преди няколко дни пристигна посланието от Киев, че страната ще се опита да задоволи потребностите си от природен газ без да употребява съветско гориво.
- Украйна добива към две трети от природния газ, който използва годишно. Останалото количество си набира от Европа. Преди десетина години те бяха изцяло подвластни от импорт на синьо гориво от Русия. Държавната компания " Нафтогаз " купуваше суровината от " Газпром ". След противозаконното анексиране на Крим и поддръжката на Русия за сепаратистите в Източна Украйна през 2014 година Киев взе решение да се откаже от съветския газ. Практически това се случи ноември 2015, когато Украйна приключи покупките от " Газпром " и стартира да купува газ от европейски компании. Газът, продаван от тези европейски компании, може да бъде миксиран - от локален рандеман с съветски газ или с полутечен природен газ. Това няма чак толкоз огромно значение. Все отново не маркираме всяка газова молекула, с цел да проследим от кое място произлиза. Важното е коя е компанията - сътрудник, която обезпечава количествата природен газ. Украйна сигурно не желае това да бъде " Газпром ". В наши дни към 90 % от вноса на природен газ влиза в Украйна през западната й граница от Централна Европа. По-малко от 10 на 100 идва посредством задната врата, както го назоваваме, или виртуално - Украйна може да купува природен газ от компания в Австрия, която от своя страна има съветски газ, който е доставен посредством пренос от Украйна. На хартия газът отива до Виена и по-късно се връща назад към Украйна, само че действително просто се отбива, до момента в който е на територията на Украйна. Ако преносът на газ през Украйна бъде преустановен в края на 2024-та година, опцията на украинските компании да получават синьо гориво посредством този виртуален способ ще изчезне. Тогава ще би трябвало да си набират природен газ посредством физически доставки. При този сюжет също по този начин доставките на съветски газ за Централна Европа - за Словакия, Австрия и Унгария, ще намалеят доста. Цените ще се повишат доста. Ще бъде и много огромно предизвикателство да се доставя газ на Украйна. Въпреки това съм уверен, че доставките ще продължат. И не на последно място, Украйна има доста огромни складове за газ в западната част на страната. Те не са напълно запълнени, ненапълно и по стратегически аргументи, само че са доста по-добре захранени по отношение на количествата там предходната година. Струва ми се, че през лятото на идната година, украинските компании ще купят доста огромни количества газ и ще го съхраняват в тези уреди, с цел да се приготвят за естествения процес на събитията, а точно - преустановяване на контракта за пренос с Русия. Да не забравяме, че преносът през Украйна на газ за Централна Европа ще се случи в средата на зимата - 31 декември следващата година, тъй че украинските компании ще потърсят сигурност и ще се запасят със синьо гориво.

- Европа ще се оправи ли при подобен сюжет?
- Европа се приготвя. Пазарните играчи - също. Още през идващите месеци, през тази зима ще забележим построяването на спомагателна инфраструктура за доставки на полутечен природен газ. Това ще се случи главно в Северна Европа. Ако имаме повече полутечен природен газ в Северна Европа, може количества от него да бъдат доставени и до Централна Европа.

- Как стои въпросът за Австрия, Унгария и Словакия, защото виждаме зависимостта им от съветско синьо гориво през политическите им послания?
- Със сигурност фирмите, които са част от този пазар, се приготвят. Те са сложени в сложна обстановка. SPP в Словакия имат контракт с " Газпром " до 2028-ма година. Договорът на OMV в Австрия е до 2040. Мисля, че те са изправени пред две провокации. На първо място, в случай че преносът на газ през Украйна спре, те ще би трябвало да си набират суровина от различен снабдител. За тях обаче е доста мъчно да го възнамеряват година напред, тъй като не са сигурни какво ще стане. Ако въпреки всичко преносът продължи, те няма да имат нужда от различни доставки. Казано по различен метод, те не могат да се обвържат с нов контракт с различен снабдител, само че са изцяло наясно, че е евентуално да се изправят пред този проблем. Мисля, че методът, по който централноевропейските страни ще се приготвят, е да изпълнят оптимално газовите си складове, с цел да могат да изкарат останалата част от зимата. Говорим за първото тримесечие на 2025-та. В по-мащабен европейски проект, би трябвало да погледнем към пазара на полутечен природен газ. Към момента той е относително стегнат. Въпреки това в края на 2025 и началото на 2026-та чакаме неведнъж нарастване на доставките на полутечен газ, най-много от Катар и от Съединените щати. Това значи, че през втората половина на десетилетието към този момент ще ни е по-лесно да живеем без съветски газ. След към две години към този момент няма да се чудим дали ще се оправим през зимата и дали няма да изпаднем в някаква трагична обстановка. Заедно с това и цените ще паднат.

- Изпреварихте идващия ми въпрос - какво да чакаме от цените на природния газ тази зима?
- Цените ще се повишат през зимния интервал, само че това е обикновено, тъй като на европейско равнище отоплението главно е на природен газ, затова потреблението на синьо гориво се повишава доста. Важното е да не позволим някакво трагично повишаване на цените. През лятото на 2022-ра видяхме внезапно повишаване, тъй като взривяването на " Северен поток " спря доставките, а " Газпром " изиска да му се заплаща в рубли, вместо в евро или долари. Тогава " Газпром " подвигна ръце и от някои свои подкомпании, главно " Газпром Германия ", като отхвърли да ги доставя. Доставките на съветски газ спаднаха трагично, което незабавно докара до мощно повишаване на цените. Все отново намирането на различни доставки лиши известно време. Това се случи лятото на 2022. След това обстановката бе овладяна, само че цените останаха относително високи по отношение на равнищата им от последните 15 години.

- Ще се стигне ли досега, когато Европа въобще не употребява съветски природен газ? Русия е експортьор и на полутечен природен газ, който все още не е под европейски наказания.
- Трябва да създадем доста ясна разлика сред синьото гориво, което се доставя посредством газопроводите. То се продава само от държавната компания " Газпром ", която явно има доста близка връзка с държавното управление. Руският полутечен природен газ се продава отчасти от " Газпром ", само че и от частната компания " Новатек ". Дори Европа да наложи наказания на съветския полутечен природен газ, това единствено ще усложни живота на " Новатек ", тъй като ще би трябвало да доставя на по-далечен пазар. Доставките обаче няма да спрат. Другият аспект е смисълът на налагането на наказания - било на съветския тръбен газ, било на петрола, въглищата или която и да е суровина. Причината е да се лиши съветското държавно управление от избрани приходи, с които да финансира водената от Кремъл война против Украйна. При износа на синьо гориво през газопровод се заплаща 30 % експортна такса от страна на " Газпром " към държавното управление. При втечнения природен газ " Новатек " и останалите компании не заплащат такава такса, което значи, че държавното управление в Москва не печели от това. То получава дребна такса за рандеман преди газът да бъде претрупан на профилираните за транспорт съдове и от корпоративния налог от облагата на компанията. Потенциалното налагане на наказания върху съветския полутечен природен газ няма да има толкоз огромен резултат върху хазната, колкото при тръбния газ.

- И въпреки всичко има ли място да се намерения за спомагателни наказания върху съветския енергиен бранш? Например - част от втечнения природен газ се изнася по арктическия морски маршрут. Този месец стана ясно, че Русия изнася и нефт по този метод.
- Руският офшорен рандеман на нефт към този момент е обект на наказания. Още през 2014 година след противозаконното анексиране на Крим и оказването на поддръжка на сепаратистите в Донбас, Западът - освен Европа, само че и Съединените щати и Канада, постановиха наказания. Те осъзнаха, че енергийният бранш е доста значим за постъпленията в хазната на Кремъл. Тогава продукцията на газ и нефт не бе непосредствено глобена, а рестриктивните мерки бяха наложени точно на арктическите добиви. За тях се постанова потреблението на западни технологии, достъпът до които беше стеснен.

- Но въпреки всичко добивите и доставките в тази част на съветската акватория съществуват. Има ли екологичен риск?
- Да, доста е внимателен въпросът от екологична позиция. Ако се стигне до петролен разлив да вземем за пример, би било доста по-трудно да се подхващат дейности по почистването му в толкоз отдалечено място. Екосистемата като цяло, дивият живот в този район, ще бъде обиден. За страдание, светът няма какво да направи, в случай че Русия избере да развива индустриални действия в своите арктически територии - без значение дали са във вътрешността в морето, или са на брега.

Готова ли е Европа за повторно от началото на войната против Украйна да се оправи с лимитирани съветски енергийни запаси?

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР