Ген. Атанас Запрянов е номиниран за служебен министър на отбраната.Роден

...
Ген. Атанас Запрянов е номиниран за служебен министър на отбраната.Роден
Коментари Харесай

Кой е ген. Атанас Запрянов, кандидат за служебен министър на отбраната

Ген. Атанас Запрянов е номиниран за длъжностен министър на защитата.

Роден е на 16 април 1950 година в село Драгойново, Първомайско. През 1965 година приключва приблизително обучение в Техникума по механотехника в Пловдив. През 1974 година се дипломира като магистър-инженер с профил „ Свързочни войски “ във Висшето национално военно учебно заведение „ В. Левски “ – гр. Велико Търново и е отличен като отличник на випуска. През 1982 година придобива магистърска степен по военно дело във Военна академия по свръзките „ Будьони “, Санкт Петербург, Русия, приключва с отлична тапия и златен орден.

Магистър е по „ Стратегическо управление на въоръжените сили “ в Генерал-щабния факултет на Военна академия „ Г. С. Раковски “ от 1995 година На 19 август 1996 година е назначен за шеф на ръководство „ Свръзки и електроника “ на Генерален щаб, считано от 1 септември 1996 г.[1] На 1 септември 1997 година е освободен от длъжността шеф на ръководство „ Свръзки и електроника “ на Генерален щаб на БА и назначен за първи заместник-началник на ръководство „ Комуникационни и осведомителни системи “ на Генерален щаб на БА.[2]

В академичното си и офицерско развиване е минал с цялостно отличие курс за основен информативен управител и управител по отбрана на осведомителната инфраструктура през 2001 година в Колеж по ръководство на осведомителните запаси на Националния университет по защитата, Вашингтон, Съединени американски щати, където е номиниран за випускник в Залата на славата на Колежа. Атанас Запрянов също е минал курс за офицери, работещи в НАТО в Колежа на НАТО в Рим. Бил е пълководец на взвод, рота, заместник-командир на батальон и заместител пълководец на деветдесет и пети свързочен полк. Заемал е длъжностите – старши асистент шеф на отдел в Командването на Сухопътните войски, шеф на отдел. Началник-щаб, заместник-началник и шеф на Управление „ Свързочни войски “ в Генералния щаб на Българската войска (до 2002 г.). На 3 май 1999 година е освободен от длъжността първи заместник-началник на ръководство „ Комуникационни и осведомителни системи “ в Генералния щаб и назначен за шеф на ръководство „ Комуникационни и осведомителни системи “ в Генералния щаб.[3] На 5 февруари 2000 година е освободен от длъжността шеф на ръководство „ Комуникационни и осведомителни системи “ на Генералния щаб на Българската войска и назначен за шеф на Главно ръководство „ Комуникационни и осведомителни системи “ на Генералния щаб на Българската войска. На 7 юли 2000 година е почетен с висше военно звание генерал-майор. На 6 юни 2002 година е освободен от длъжността шеф на Главно ръководство „ Комуникационни и осведомителни системи “ на Генералния щаб на Българската войска и назначен за шеф на Военната академия „ Г. С. Раковски “.На 5 април 2003 година е освободен от длъжността длъжността шеф на ВА „ Г. С. Раковски “, назначен за заместник-началник на Генералния щаб по ресурсите и почетен с висше военно звание генерал-лейтенант.

На 4 май 2005 година е назначен за длъжността заместник-началник на Генералния щаб по ресурсите. На 25 април 2006 година е назначен за боен представител на Българската войска в Делегацията на Република България към НАТО считано от 1 юни 2006 година На 26 май 2006 година е награден с медал „ За военна заслуга “ първа степен за огромните му заслуги за развиването и укрепването на Българската войска, за проявен професионализъм при организирането и сполучливото присъединяване на подразделения и военнослужещи от Българската войска в мироопазващи, миротворчески и филантропични интервенции в разнообразни региони по света, за дългогодишна и безупречна работа в Българската войска и принос за поддържане на националната сигурност на Република България. На 19 януари 2007 година е назначен за представител на началника на Генералния щаб на Българската войска във Военния комитет на НАТО и във Военния комитет на Европейския съюз.

На 1 юли 2009 година е освободен от длъжността представител на началника на Генералния щаб на Българската войска във Военния комитет на НАТО и във Военния комитет на Европейския съюз и назначен за представител на началника на защитата във Военния комитет на НАТО.През 2010 година минава в запаса. От 2010 до 2013 година е консултант в кабинета на министъра на защитата и от януари 2015 година още веднъж е на тази служба. Награждаван е с орден „ За вярна работа под знамената “, първа степен.

На 5 юли 2015 година е назначен за заместник-министър на защитата.

Генерал-лейтенант (о.р.) Атанас Запрянов е награждаван неведнъж за отлична работа и високи професионални резултати, отличен е с медал „ За военна заслуга “ – първа степен.

Владее британски и съветски език.

Женен, с две деца.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР