ГДБОП си купи софтуер за 18 000 лева, с който

...
ГДБОП си купи софтуер за 18 000 лева, с който
Коментари Харесай

ГДБОП ще следи със скъп софтуер мобилните устройства на заподозрени

ГДБОП си купи програмен продукт за 18 000 лв., с който да следи чатовете, позвъняванията и известията от мобилните устройства на обвинени в закононарушения.

С помощта на програмата могат да бъдат свалени данните от над 10 хиляди типа мобилни устройства. Оправдани ли са терзанията, че полицията ще има достъп до персоналната ни връзка в интернет?

" Вайбър ", " Facebook Месинджър ", " УатсАп ", " Скайп ", са единствено част от приложенията, данните от които проучва специфичният програмен продукт Oxygen Forensic Analyst.

Програмата чете есемеси и емемеси. Може да " наднича " и в записаните контакти, да клонира СИМ карти и карти памет.

Изкарва скица кой на кого се е обаждал, какви контакти има за него.

Информацията за новата облага на ГДБОП бързо се трансформира в тематика номер едно в обществените мрежи. Специалистите успокояват – този програмен продукт се употребява единствено за иззети телефони, а не от разстояние.

„ Софтуерът работи единствено и само, когато телефонът е включен с кабел към компютъра или с блутут”, изясни Кирков.

За юристите остава терзанието дали ще се съблюдава ли законът при използването му върху арестувани, както и при СРС-тата. И тук срокът, в който могат да се извличат данни, е 6 месеца от разрешението.

„ Което значи, че добиване на такива данни не може да бъде с години обратно. Тя би трябвало да е ориентирана към откриване на съответното закононарушение, а не на общо съображение да се прави мониторинг на диалозите на един човек”, съобщи Кашъмов.

Новият програмен продукт на ГДБОП към този момент е послужил за разкриването на педофилска мрежа и тайфа за източване на дебитни карти в страни в Западна Европа.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР