„Газпром“ засега не е поискал от Булгаргаз плащанията за синьо

...
„Газпром“ засега не е поискал от Булгаргаз плащанията за синьо
Коментари Харесай

Доларите – в рубли: Последствията след заявката на руския президент


„ Газпром “ към този момент не е изискал от " Булгаргаз " заплащанията за синьо гориво, доставяно в страната ни, да премине в рубли.

Това се споделя в позиция до bTV от Министерството на енергетиката.

След като президентът на Русия Владимир Путин подреди заплащанията за природен газ от " вражески страни " да се правят единствено в съветска валута, курсът на рублата се движи към 104 за $.

В началото на войната рублата се срина още повече достигайки до 120 и на моменти до 150 за $. Преди спора курсът беше на равнища към 80 рубли.


В същото време страните от Европейския съюз са купили газ за съвсем 12 милиарда евро от 24 февруари насам, когато Путин стартира войната в Украйна.

А през вчерашния ден Централната банка на Русия пусна на валутния пазар 800 милиарда рубли или 7 милиарда и 700 милиона $ с спогодба за назад изкупуване по-късно.

След поръчката на Путин " Газпром " да стартира работа за смяна на договорите за доставка на природен газ с клиентите си, министърът на енергетиката Александър Николов съобщи, че не е застрашена доставката на синьо гориво у нас.

„ Има финансов контрагент в България, който може да извърши транзакциите и в рубли. Очакваме всевъзможни дейности, граничещи със странното, само че ревизираме сюжетите. Не подлежат на риск заплащанията по съществуващия контракт “, изясни Николов.



Експерти не чакат " Газпром " да изиска от клиентите си смяна в договорите за доставка на синьо гориво и по-специално в достойнството с разплащанията.

„ Ефектът би бил по-скоро негативен за съветската стопанска система, тъй като ще имаме няколко прехвърляния на валути, а от това нещо ще загуби крайният консуматор. Дефакто при " Газпром " с тези промени на курсове загубата ще бъде за отсрещната страна “, сподели енергийният специалист Васко Начев.

Икономисти обаче видяха в дейностите на Кремъл начало на валутна война и отговор на Москва във връзка с глобите, наложени върху запасите на Руската централна банка.

„ Той се пробва да сътвори феномена газорублата като цена на интернационалните пазари. Спомняте си, че тя се срина при началото на глобите, а Путин се пробва да вдигне нейната цена нагоре. Веднага щом той сподели за своя ход, цената на рублата се подвигна със седем-осем % “, изясни икономистът Стоян Панчев.

Темата с доставките на синьо гориво в Европейския съюз разяснява посредством „ Facebook “ и посланикът на Руската федерация у нас - Елеонора Митрофанова.

„ Ние нееднократно сме казвали, че като непринудено отхвърлят от съветските нашите петрол и газ, европейските политици готвят за страните си енергийна злополука, след която ще загатват днешната ценова рецесия като празник. Един елементарен европеец още дълго ще усеща разрушителни последствия от тази нелепост “, съобщи тя.

А министър председателят Кирил Петков дефинира като алегоричен хода на Путин " неприятелските " страни да купуват съветски газ в рубли.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за и!

Бъдете с нас и във и!
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР