"Газовият хъб е нашата цел, Юнкер лично каза, че го

...
"Газовият хъб е нашата цел, Юнкер лично каза, че го
Коментари Харесай

Борисов в Египет: Юнкер лично благослови газовия хъб


"Газовият хъб е нашата цел, Юнкер персонално сподели, че го благославя. Той ще подсигурява същите количества газ, които имаме, да продължаваме да ги имаме. Старите тръби през Украйна също са въпрос на диверсификация. С една дума - не би трябвало да изпускаме опцията да сме част от автомагистралата. Това са прелестни планове - Кипър също има голямо находище на газ, само че там пазят и турски кораби. Ако нямаш тръби, по които да се прекара газ, единствено ще слушаме, че някъде са разкрили газ. Ако няма хъб, думата "транзит " е нагледно неразрешена. Европейски Съюз знае, че ние се борим за него, с цел да остане същото количество газ, което имаме и в този момент. Ако нямаме тръбите, би трябвало единствено да внасяме”. Това съобщи министър председателят Бойко Борисов в Египет, където е за срещата на върха сред водачите на Европейски Съюз и Лигата на арабските страни.

"С Ципрас си говорихме да създадем една четиристранна среща - Сърбия, Македония, Гърция и България. С сътрудниците вървим доста напред. Казах му, че до юни ние ще създадем първата копка за интерконектора с Гърция - той ни е доста значим за диверсификацията на газовия хъб "Балкан ", сподели още Борисов.

По думите му е значимо е да има доста участници, с цел да е оптимално почтен търгът. "Искам да притеглим колкото се може повече огромни участници, компании в Саудитска Арабия вършат огромни газопроводи. Знаете за смесените предприятия със Саудитска Арабия. Ние инвестирахме доста във взаимовръзките ни. Ако нещо се разклати в Саудитска Арабия, Сирия е като пионерска организация ", сподели той.

Според Борисов има голям интерес към България. „ Потвърдено е това и от краля, и от външния им министър. Независимо от големите разлики, които има, единствено разговорът може да помогне за битката с тероризма, битката с миграцията ", добави още Борисов. "Люксембуркският министър председател сподели, че всяка една приемливост носи повече за другите. Тежка беше срещата, само че в последна сметка по-добре е да си приказваме и да се направляваме, от войните ", добави министър председателят.

Премиерът не пожела да разяснява обстоятелството, че президентът Румен Радев наложи несъгласие на измененията в Изборния кодекс. "Всеки политически водач си има партия, има си организация. Аз не се греша в тяхната работа, в техните решения. Всеки може да разяснява каквото има. Когато вземаш страна на една партия непрестанно против друга, се превръщаш в политически водач ", сподели единствено Борисов.

"Изказванията на Орбан и на люксембургския министър председател са толкоз спорни. България е образец по какъв начин работи с Турция и по едно и също време с Гърция, Кипър, Ливан. Ние не скапваме другарства за сметка на нови. Развиваме с Египет връзките си в областта на културата, медицината ", сподели още Борисов.

"С Майк Пенс говорихме за НАТО, четвъртък и петък Столтенберг ще е тук, а в понеделник идва съветският министър председател. България е предан член на Европейски Съюз и на НАТО с прагматична политика. Ако има толкоз ербап някой, може да се оправи по-добре допускам ", сподели още Бойко Борисов.

Премиерът взе присъединяване и в Първата среща на високо ниво сред държавите-членки на Европейски Съюз и на Лигата на арабските страни (ЛАД) Шарм Ел-Шейх. „ Предизвикателствата, пред които е изправен районът на Близкия изток и Северна Африка, са провокации и за Европейски Съюз. Това може да се изясни както с географската ни непосредственост, по този начин и с построените в годините връзки в търговията, стопанската система, образованието, културата и други “, уточни Борисов.

Той акцентира, че откритото тясно партньорство, учредено на доверие, исторически връзки и споделени ползи, ще придобива още по-динамични измерения както в полза на страните ни, по този начин и за оправянето с световните провокации. „ В тази връзка бих желал да повторя известното мото „ Единни ще устоим, разграничени ще загубим!”, сподели министър председателят Борисов по време на първия панел на срещата на върха. Той бе отдаден на укрепването и задълбочаването на евро-арабското партньорство и оправянето с световните провокации.

Борисов съобщи, че актуалната Първа среща на върха сред Европейски Съюз и ЛАД е разумно продължение на към този момент съществуващите формати на осъществяване на взаимни министерски срещи. Но тя е и освен това - мощен политически сигнал за ангажираност с проблемите на района, които се разискват в Шарм Ел-Шейх.

Премиерът добави, че фокус на общите дейности би трябвало да се сложи също върху неконтролираната миграция, трафика на хора, икономическата и обществена неустановеност, екологичните проблеми и други Те също изискват многостепенни отговори, образувани на основата на взаимност и споделена отговорност.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР