Газовата връзка между България и Гърция ще има Акт 16

...
Газовата връзка между България и Гърция ще има Акт 16
Коментари Харесай

Важна новина за газовата връзка с Гърция, какво се чака до часове

Газовата връзка сред България и Гърция ще има Акт 16 най- късно на следващия ден. Това разгласи районният министър Иван Шишков. Очаква се, откакто интерконекторът проработи, цената на природния газ да падне под сегашните 350 лв. за мегаватчас.

Всички нужни документи, с цел да получи връзката Акт 16, към този момент са събрани – благодарение на страната, и подадени към ДНСК. Така решението за прилагане се чака да бъде издадено на следващия ден. Официалното разкриване пък ще се състои в НДК в събота. На събитието ще участват ръководителят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, президентите на Северна Македония и Сърбия, както и гръцкият министър председател. Домакин на церемонията ще е българският държавен глава Румен Радев.
-->
А Комисията за енергийно и водно контролиране се събира, с цел да разиска цената на газа за октомври. „ Булгаргаз ” към този момент внесе предложение тя да падне с малко над 100 лв. - до 247 лв. за мегаватчас. Още предходната седмица от сдружението дадоха обещание да създадат опит цената да бъде даже по-ниска.

Това чакат и специалистите. Те също считат, че газ през зимата ще има. Затова и съгласно тях „ Булгаргаз ” би трябвало да се концентрира не толкоз върху количествата, колкото върху намирането им на най-хубава цена.

„ България не потрябва толкоз доста природен газ, с цел да бъдем обезпокоени в обезпечаването на количествата, нужни на нашия пазар. Тук въпросът е цената ”, разяснява енергийният специалист Антон Иванов.

Окончателното решение за новата цена ще стане ясно на 1 октомври.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР