Gasgrid, финландският газопреносен оператор, съобщи в неделя, че временно е

...
Gasgrid, финландският газопреносен оператор, съобщи в неделя, че временно е
Коментари Харесай

Година след взривовете по Северен поток, светът гледа към нов потенциален газов саботаж в Европа

Gasgrid, финландският газопреносен оператор, заяви в неделя, че краткотрайно е спрял 95-километровия газопровод Балтиконектор, минаващ под Балтийско море, заради подозрения за теч. Ще са нужни най-малко пет месеца, преди тръбопроводът да бъде отворен още веднъж, съобщи Gasgrid в сряда.

Финландският президент Саули Нийнистьо съобщи, че приключването на газ, както и повредата на подводен информационен кабел, евентуално са " породени от външна активност ". Опасенията, че то може да е резултат от офанзива, способстваха за повишение на европейските цени на едро на газа с повече от 20% тази седмица.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг съобщи в сряда, че е значимо да се откри естеството на вредите и по какъв начин са се случили.

" Ако се потвърди, че става дума за умишлена офанзива против сериозната инфраструктура на НАТО, това, несъмнено, ще бъде съществено, само че също по този начин ще бъде посрещнато с обединен и съдбоносен отговор от страна на НАТО ", съобщи Столтенберг пред кореспонденти на среща на върха в Брюксел.

 

Балтийският конектор е част от по-широка мрежа, която придвижва газ от Литва през Латвия, Естония и Финландия. От април насам Финландия също употребява газопровода, с цел да изпраща газ назад към Естония според от търсенето, като се доставя с гориво от нов терминал за полутечен природен газ (LNG) от финландската страна на газопровода.

 

Като свързващ газопровод Балтиконектор не внася газ в Европа, нито придвижва доста. С потенциал от 2,6 милиарда куб. м годишно той съставлява единствено дребна част от общо 415 милиарда куб. м газ, доставени в Европейския съюз и Обединеното кралство през предходната година - по-точно 0,63%.

Финландия и Естония също не са изключително подвластни от природния газ за своите енергийни потребности, настояват анализатори пред CNN. Нещо повече, Финландия към момента може да се доставя с газ посредством своя терминал за полутечен природен газ, а Естония към момента е обвързвана с европейската газова мрежа посредством Литва.

Така че за какво е значимо прекъсването на газопровода?

Джак Шарпълс, старши теоретичен помощник в Оксфордския институт за енергийни проучвания, има теза.

Инцидентът " не е толкоз обвързван с спирането на европейските доставки на газ, колкото с повдигането на по-сериозни въпроси за сигурността и сигурността на морската инфраструктура, а освен на газопроводите ", споделя той пред CNN, като прибавя, че по дъното на Балтийско море минават и електрически и информационни кабели.

 

Аларма

Gasgrid и естонският ѝ сътрудник Elering " видяха необикновен спад на налягането в морския газопровод Балтиконектор " в неделя сутринта, оповестиха от Gasgrid във вторник.

" Има учредения да се подозира, че повода за случая е щета на морския газопровод ", се споделя в изказване на компанията.

 

Норвежкият сеизмологичен проучвателен център NORSAR заяви във вторник, че е " разкрил евентуална детонация по финландското крайбрежие на Балтийско море " наоколо до разваления газопровод и кабел за данни в ранните часове на неделната заран.

 

Финландските управляващи са почнали наказателно следствие на възможен бойкот на Балтийския конектор, а Естония е почнала наказателно следствие на неизправността на информационния кабел, съобщи министър-председателят на Естония Кая Калас пред кореспонденти във вторник.

 

Властите, както и търговците на сила, са разбираемо обезпокоени. Преди малко повече от година поредност от детонации раздрусаха газопровода " Северен поток 1 " - в миналото главната артерия за доставка на съветски газ за Европа през Германия - и " Северен поток 2 ". Широко публикувано е мнението, че гърмежите са резултат от бойкот. Все още не е ясно кой стои зад офанзивите.

 

Симоне Талиапиетра, старши теоретичен помощник в мозъчния концерн Bruegel, назова неделния случай " доста значима тревога " за Европейски Съюз.

 

" Европа не може да си разреши бойкот на своите тръбопроводи и инфраструктура за полутечен природен газ ", сподели той пред CNN. " Ако сходни дейности се случат на интернационалните тръбопроводи, по които се доставя газ за Европа от Норвегия или Алжир, това ще има обилни последствия за европейския газов пазар, европейските цени на газа и затова за стопанската система. "

Нервен пазар

 

В изискванията на сгънат световен пазар на газ даже относително дребни разтърсвания могат да доведат до изнервяне на вложителите и до повишение на цените.

 

Цените на фючърсите за европейския бенчмарк за газ скочиха с 15% в понеделник след известието на Gasgrid, че е затворила Балтийския конектор.

 

През тази седмица цените се покачиха с повече от 20%, защото новината за затварянето на газопровода съответства със известието на американския производител на газ Chevron (CVX), че някои от австралийските му служащи възнамеряват да стачкуват този месец.

 

Ескалиращият спор в Израел, провокиран от смъртоносното нахлуване на бойци на Хамас против израелски цивилни жители в събота, също породи опасения за международните доставки на газ. В понеделник, базирайки се на опасения за сигурността, Chevron съобщи, че е спрял работа в находище на природен газ край крайбрежията на Израел - обект, който обезпечава 70% от енергийните потребности на страната за произвеждане на електрическа енергия.

 

" Европейският пазар на газ остава доста сгънат и всяка вест оказва въздействие ", сподели Шарпълс от Оксфордския институт за енергийни проучвания.

 

 

Публикация на Ана Кубан в. Преводът е на Илияна Маринкова, ФрогНюз. Заглавието е на редакцията на ФрогНюз.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР