Гърция установи първи случай на маймунска шарка. Заразеният пациент, който

...
Гърция установи първи случай на маймунска шарка. Заразеният пациент, който
Коментари Харесай

Трябва ли да се притесняваме? Първи случай на маймунска шарка в Гърция!

Гърция откри първи случай на маймунска шарка. Заразеният пациент, който наскоро е пътувал до Португалия, е в болница и е в устойчиво положение, заяви Националната организация за публично здраве, представена от Ройтерс.

Вирусът е открит при първичното тестване. Взети са проби, с цел да бъдат направени още проби.

Маймунската шарка е рядка вирусна зараза, сходна на едрата шарка. Симптомите включват висока температура, главоболие и кожни обриви.



У нас хората над 40 години, всички до един са имунизирани и до момента не са докладвани случаи за човек с маймунска шарка от последния гърмеж, който да е над 40 години. Това разгласи съветникът в Столичната община по здравните въпроси и някогашен шеф на НЦЗП проф. Тодор Кантарджиев по телевизия Bulgaria On Air.

Маймунската шарка се предава посредством съкровен контакт и също по този начин посредством прилагане на общи облекла, общи хавлии и общо постелъчно долни дрехи. Това би трябвало да се заобикаля. Засега рискът за нашата страна, за българите е доста невисок, успокои още Кантарджиев.

Човек може да се болести наново, съобщи преди време Розамунд Люис, началник на секретариата за дребна шарка към програмата на СЗО за надзор на изключителните обстановки.



"Вече видяхме по какъв начин доктор в Западна Африка, който към този момент е бил в контакт с маймунска едра шарка, по-късно се е разболял още веднъж. Имунитетът не защищава 100% от наново заразяване ", споделя лекарят.

СЗО също по този начин не предлага всеобщо имунизиране против заболяването, защото на дребното места, където има ваксини, те се употребяват за отбрана на хората с по-висок риск от заразяване.

Над 1000 са към този момент записаните случаи на болестта в общо 29 страни.

Вчера броят на записаните в Германия случаи на заразяване набъбна до 113, което е внезапно нарастване по отношение на предния ден, когато броят на случаите беше 80. Данните бяха оповестени от института "Роберт Кох ", който заяви, че до момента всички случаи в Германия са открити при мъже.

Здравната работа на Обединеното кралство заяви, че в Англия и Шотландия са открити спомагателни случаи на маймунска шарка, с което общият брой на инфектираните в страната към вторник е 321.



Миналата седмица Световната здравна организация (СЗО) заяви за появяването на стотици случаи на маймунска едра шарка отвън африканските страни, където нормално се среща заболяването, и предизвести, че вирусът евентуално се популяризира без да се води статистика за това.

Засега експертите не схващат изцяло методите на разпространяване на инфекцията.
Източник: woman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР