Гърция ще обучава украински пилоти да управляват изтребители F-16, казва Зеленски

...
Гърция ще участва в обучението на пилоти от украинските ВВС
Коментари Харесай

Гърция ще участва в обучението на пилоти от украинските ВВС за управление на изтребители F-16, каза украинският президент Володимир Зеленски.

Предложението на Гърция да обучава пилоти на изтребители идва, след като Дания и Холандия обявиха, че ще доставят първите бойни самолети F-16, произведени от Съединените щати, на украинските военновъздушни сили – развитие, смятано за тактически ключово за защитата на Украйна срещу нахлуването на Русия.

„Днес имаме важния резултат за авиационната коалиция. Гърция ще участва в обучението на наши пилоти за F-16. Благодарен съм за това предложение“, каза Зеленски в понеделник по време на съвместна пресконференция с гръцкия премиер Кириакос Мицотакис в Атина.

Гръцките военновъздушни сили се състоят предимно от изтребители F-16 и гръцките пилоти се смятат за изключително опитни в използването на бойни самолети, произведени от САЩ.

Зеленски не предостави подробности за програмата за обучение на пилоти, но служители от коалиция от 11 държави казаха, че обучението на F-16 за украинските пилоти ще се проведе в Дания и Румъния. Обучението трябва да започне този месец и се очаква първите украински пилоти на F-16 да завършат обучението до началото на 2024 г.

По-рано в понеделник Зеленски, който приключва европейска обиколка с по-ранни спирки в Швеция, Холандия и Дания, каза, че обещаните доставки на самолети F-16 са го накарали да бъде уверен, че Украйна може да сложи край на инвазията на Русия.


Зеленски нарече решението да дари бойните самолети „абсолютно историческо, мощно и вдъхновяващо за нас“ по време на посещение във въздушната база Айндховен в Холандия в неделя с холандския премиер Марк Рюте.

Холандските военновъздушни сили разполагат с 42 F-16 и Рюте каза, че броят на изтребителите, които ще бъдат изпратени в Киев, ще бъде финализиран след разговори със съюзниците на Украйна.

Русия отдавна предупреждава, че предоставянето на F-16 на Киев би било „колосален риск“, който може да ескалира нейната война в Украйна.

Според базирания във Вашингтон мозъчен тръст The Institute for the Study of War (ISW), командирът на военновъздушните сили на Украйна Микола Олешчук вярва, че F-16 ще позволят на украинските сили да се борят с основната авиационна заплаха на Русия – SU-35 реактивен изтребител. Ако Украйна успее да унищожи между 2 и 5 процента от руските СУ-35, това ще я принуди „временно да спре да изпълнява бойни мисии, за да разработи отговор“, съобщи ISW.

„Олешчук твърди, че тази временна пауза ще даде на Украйна временно превъзходство във въздуха и следователно ще позволи на украинските сили значително да ускорят контранастъпателните операции“, добави ISW.


Гърция също е силен поддръжник на Украйна след инвазията на Русия, предоставяйки хуманитарна помощ и оръжия, включително бойни превозни средства на пехотата, щурмови пушки, ракетни установки и боеприпаси.

Премиерът Мицотакис в понеделник каза, че Гърция ще „присъства в титаничните усилия за възстановяване и възстановяване“ на Украйна, с „особен акцент върху Одеса“.

Исторически руски съюзник, обвързан от вековни традиции и споделена православна християнска вяра, Гърция под управлението на Мицотакис промени и недвусмислено осъди нахлуването на Москва в Украйна.

Миналата година Гърция изгони дузина членове на руските дипломатически и консулски мисии и приема хиляди украински бежанци и техните семейства.

През април украинският министър на отбраната Олексий Резников посети гръцката столица за разговори с тогавашния си колега Никос Панайотопулос.

По това време Резников каза, че Украйна след войната ще потърси помощ от Гърция за разминирането на Азовско море и развитието на военноморските сили на страната.

Източник: Ал Джазира и информационни агенции
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР