Гърция ще изгради втори терминал за втечнен природен газ в

...
Гърция ще изгради втори терминал за втечнен природен газ в
Коментари Харесай

Гърция планира втори терминал за втечнен газ край Александруполис

Гърция ще построи втори терминал за полутечен природен газ в Александруполис, разгласи гръцкият министър председател Кириакос Мицотакис в изявление пред Народното събрание в Атина, отдадено на гръцката реакция на съветската инвазия в Украйна, оповестяват гръцките медии във вторник, представени от Българска телеграфна агенция.

Само преди месец плановата компания зад градежа на терминала за регазификация на полутечен газ край Александруполис взе дефинитивно капиталово решение за оборудването. В " Газтрейд " (Gastrade) равни 20-процентни дялове имат гръцката фамилия Копелузу, която е основател на плана, гръцките държавни газови компании ДЕПА (DEPA) и ДЕСФА (DESFA), българският държавен газов оператор " Булгартарсгаз " и кипърският оператор на танкери " ГазЛог " (GasLog Cyprus Investments Ltd), Очаква се терминалът да проработи до края на 2023 година

В прочувствено слово пред гръцкия парламент Мицотакис съобщи цялостната поддръжка на Гърция за глобите против Русия и изрази подготвеност страната да одобри бежанци от Украйна.

Той дефинира събитията в Украйна, почнали предходната седмица, като " поврат във времето и в дългата история на Европа ". Мицотакис сподели, че решението на съветския президент Владимир Путин да разпореди навлизане в Украйна е " очевидно нарушаване на Хартата на Организация на обединените нации и на разпоредбите за разрешаване на междудържавни разногласия с мирни средства ". Гръцкият министър председател съобщи още, че Путин с приложимост на мощ е заплашил териториалната целокупност на страна, с която Русия има тесни връзки, и е предизвикал гибелта на доста хора, измежду които и етнически гърци в украинския град Мариупол.

Мицотакис напомни общата битка на съветския и на украинския народ против нацизма и дефинира съветския мотив за потребността от денацификация на Украйна като изцяло неоснователен.

Според Мицотакис съветската инвазия има за цел да промени принудително архитектурата на сигурността в Европа. " Руските закани против Швеция и Финландия приказват сами за себе си ", акцентира гръцкият министър председател.

Той сподели, че Западът е предназначен да се обнови. " Не можем да стоим безразлични по отношение на властнически водачи, които желаят да преначертаят границите. Тук няма място за равна раздалеченост ", съобщи Мицотакис. " Отговорът не може да бъде различен с изключение на стратегическата самостоятелност на Европа ", сподели той и уточни нуждата от насърчаване на стратегическото измерение на Европейски Съюз посредством съглашения сред страните членки, като даде за образец гръцко-френското съглашение за отбранително съдействие.

Той дефинира глобите против Русия като голям удар върху нейната стопанска система и изрази цялостната поддръжка на Гърция за тях. Същевременно гръцката страна оказва филантропична и военна поддръжка за Украйна, заяви той. „ Готови сме да приемем и украински бежанци “, сподели Мицотакис.

По отношение на вероятността за енергийна рецесия Мицотакис сподели, че не може да се изключат опити за изнудване от страна на Русия. Той съобщи, че сходна вероятност евентуално ще провокира краткотрайно повишаване на енергоносителите, само че са създадени механизми за отговор на европейско и национално ниво.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР