Гърция се обърна към останалите държави от ЕС с молба

...
Гърция се обърна към останалите държави от ЕС с молба
Коментари Харесай

Гърция призова ЕС да не продава оръжие на Турция

Гърция се обърна към останалите страни от Европейски Съюз с молба да не продават военно съоръжение и материали на Турция, както и да преустановят действието на митническия съюз с нея. Това заяви през днешния ден министър-председателят след края на тристранната среща на върха в Кипър с присъединяване на президента на Кипър Никос Анастасиадис и президента на Египет Абдел Фаттах ас-Сиси.
В изявлението си, предавано директно по телевизия ЕРТ-1, Мицотакис напомни, че Гърция е изпратила писмо с такова наличие в министерствата на външните работи на Германия, Испания и Италия и се е обърнала към еврокомисаря по разширението за прекратяване активността на митническия съюз сред Брюксел и Анкара.
Гръцките управляващи „ пред лицето на нападателна Турция молят европейските страни да не продават повече военно съоръжение и материали на Турция, което се планува и от съюзното законодателство от 2008 година за продажба на оръжие ”.
Не бива страните сами да доставят [агресора] с патрони, които противниковата страна може да употребява против държави-членки на Европейския съюз, акцентира гръцкият министър председател.
Атина упорства да бъдат регистрирани многочислените нарушавания на ограниченията, отнасящи се до съглашението за митнически съюз сред Европейски Съюз и Турция.
Не може трета страна, която е претендент за участие в Евросъюза, да се освобождава от мита, да употребява изгодите на единния пазар и в това време да заплашва източните граници на Европейски Съюз и да основава напрежение в Средиземноморието, безапелационен е Мицотакис.
Той акцентира, че времето на осъществяване на тази тристранна среща съответствува с спомагателните рискове, провокирани от „ многочислените едностранни провокации ” на Турция в, „ които постоянно са съпроводени от екстремистка и нападателна изразителност ”.
Лидерите на Гърция, Кипър и Египет са единомислещи, че такива дейности нарушават интернационалното право, в това число решенията на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации и на Европейски Съюз, слагат под подозрение наложителния темперамент на интернационалните контракти и в това време подкопават районната сигурност и основават проблеми в НАТО.
„ Това е държание, което опонира внезапно на декларираните позиции на редица страни – Съединени американски щати, Русия, арабския свят, всички прилежащи страни ”, добави Мицотакис.
Атина не признава подписания през ноември 2019 година меморандум сред Анкара и Триполи за взаимно съгласие по отношение на разграничаването на морските зони. Според гръцкото външно министерство, документът лишава гръцките острови сред Турция и Либия от континентален шелф и изключителни стопански зони.
Това лято Гърция на собствен ред подписа контракт с Италия и Египет за морските зони, а Турция разгласи, че не признава съглашението и изпрати проучвателния си транспортен съд „ Оруч Реис ” на задача в гръцкия морски шелф покрай остров Кастелоризо.
 Меркел: Провокациите на Турция са ненужни и неприемливи Меркел: Провокациите на Турция са ненужни и неприемливи
Германският канцлер Ангела Меркел подлага на критика турското държавно управление с коментар, че " едностранните ограничения " на Анкара в Източното Средиземно...
Корабът се охранява от турски военни кораби. След излизането на „ ” от Анталия Гърция още веднъж приведе военноморския си флот в бойна подготвеност и съобщи, че ще пази суверенните си права.
Вчера гръцките медии оповестиха, че външният министър Никос Дендиас е изпратил писма до сътрудниците си в Германия, Хайко Маас, в Испания, Аранча Гонсалес-Лая и в Италия, Луиджи Ди Майо, напомня БГНЕС.
В писмото до немския си сътрудник гръцкият външен министър желае да не се дават позволения за експорт за Турция на някои типове военна техника, като подводници, фрегати, рационализация на самолети и въоръжение. Дендиас показва неотдавнашната поредност от провокативни дейности на Турция, които, както той акцентира, имат за цел да решат спора с военни средства. В този подтекст Дендиас напомня апела на гръцкия министър председател Кириакос Мицотакис на последния Европейски съвет по отношение на задължението на страните-членки на Европейски Съюз, произлизащо от общата позиция, която те са приели. Тя е да преустановят износа на военна техника за трети страни, когато това съоръжение се употребява за актове на експанзия или районна дестабилизация, което прави Турция.
По-рано дипломатически източници оповестиха, че външният министър е изпратил писмо до европейския комисар по разширението с апел за прекъсване на съглашението за митнически съюз с Турция.
Не закъсня реакция от страна на гръцки опозиционери на държавното управление: „ Германия ще се опълчи на личните си ползи и ще наложи оръжейно ембарго на Турция? Това е шегата на деня! “.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР