Гърция ратифицира конвенцията срещу насилието над жени, която раздели общественото

...
Гърция ратифицира конвенцията срещу насилието над жени, която раздели общественото
Коментари Харесай

Гърция ратифицира Истанбулската конвенция

Гърция ратифицира конвенцията против насилието над дами, която раздели публичното мнение в някои европейски страни, заяви Съветът на Европа.

Подписаният от страните членки на съвета документ, прочут като Истанбулската спогодба, ще влезе в действие в Гърция на 1 октомври 2018 година

В България конвенцията провокира полемики поради изказвания на опозиционни партии и съдружни сътрудници, че в нея се приказва за " трети пол ", отваря се опция за " еднополови бракове " и се слагат под въпрос обичайни полезности.

След решението на гръцкия парламент България е единствената страна членка на съвета Югоизточна Европа, която не е утвърдила Истанбулската спогодба. Другото изключение е Косово, което не е член на Съвета на Европа. През април, на фона на сходни митинги, документът беше утвърден и от депутатите в Хърватия.

Българското държавно управление внесе законопроекта за ратификация в Народното събрание още при започване на тази година, само че след два месеца го отдръпна с аргумента, че ще се чака решение на Конституционния съд за сходство на документа с главния закон.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Истанбулската спогодба (108)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР