Гърция променя енергийната си стратегия, стана ясно от изказване на

...
Гърция променя енергийната си стратегия, стана ясно от изказване на
Коментари Харесай

Гърция пуска пак спряната ТЕЦ в Козани

Гърция трансформира енергийната си тактика, стана ясно от изявление на министър-председателя на страната Кириакос Мицотакис, заяви БНР.

Една година откакто държавното управление в Атина затвори емблематичната електроцентрала на лигнитни въглища в град Козани, работила 50 години, министър председателят Мицотакис заяви, че нейната активност се възвръща за период от 6 години.

Миналата година стана ясно, че Гърция получава над 2 милиарда евро помощ от Европейския съюз за закриване на електроцентралите си на лигнитни въглища.

Тогава министър председателят Мицотакис съобщи, че до 2028 година Гърция ще се откаже изцяло от потреблението на въглища.

Поради енергийната рецесия в международен мащаб се постанова анулация на решението за промяна на производството на ток от въглища към природен газ, разясняват в този момент енергийни специалисти в южната ни съседка.

В същото време в Делфи се организира международен стопански конгрес, където специалисти и политици от 36 страни разискват опциите за различни доставки на природен газ, които да заменят вноса от Русия.

Посланикът на Азербайджан в Атина заяви, че е допустимо съвсем двойно увеличение на доставките на синьо гориво по Трансадриатическия газопровод (ТАП).

Това е опция и за България, тъй като интерконекторът Комотини - Стара Загора е обвързван с този газопровод.

Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР