Гърция и Македония имат желание да решаване продължаващия вече над

...
Гърция и Македония имат желание да решаване продължаващия вече над
Коментари Харесай

Македонският външен министър: Спорът за името няма да се реши, ако трябва да променяме националността и езика си

Гърция и Македония имат предпочитание да решение продължаващия към този момент над две десетилетия проблем с името на югозападната ни съседка. Това разгласи специфичният представител на Организация на обединените нации в договарянията сред двете страни Матю Нимиц.

Вчера той бе в Атина, а през днешния ден дойде в Скопие за диалози с президента Георги Иванов, премиера Зоран Заев и външния министър Никола Димитров.

„ Има разлики сред двете страни, само че аз съм оптимист ", акцентира американският посланик.

" Категорично отхвърлям да се наема с изтъкване на времева рамка за привършване на разногласието за името, само че мисля, че до няколко седмици или месеци ще се откри решение. Въпросите са сложени на дневен ред, само че те няма да станат по-леки в бъдеще. Има две държавни управления със способни дипломати и решителни водачи и ние би трябвало бързо да се придвижим напред ", добави той.

Според Нимиц е основан положителен миг, подобаващ за постигането на пробив по въпроса, който би трябвало да се употребява.

" Сега е времето за решаването на разногласието ", счита посредникът.

Думите на американския посланик поддържа и Димитров, който акцентира, че „ от наша страна има воля (за решение на проблема), надяваме се същото да важи и за другата ".

Въпреки това Димитров обаче изрече и думи, които надалеч не звучаха толкоз оптимистично и подсказаха, че очевидно гръцката страна има условия, които от Скопие може би не са подготвени да преглътнат.

„ Спорът за името в никакъв случай няма да се реши, в случай че Македония би трябвало да трансформира езика и националността си. В 21 век никой не може да посегне на правото ни да бъдем македонци и приказваме македонски език, който е един от групата на славянските езици ", разгласи Димитров.

Първият посланик на Скопие акцентира, че „ доста хора наблюдават казуса с терзание, други с яд " и „ колкото повече се приказва за този въпрос, толкоз повече понижават възможностите да се откри решение ". Според Димитров, „ в случай че се подхожда с взаимно достолепие, решение може да бъде открито ".

Външният министър акцентира, че дружно с Нимиц са разискали предложенията за ново името на републиката, като Димитров е отбелязал, че има някои имена, „ които са положителни, има и други, които не са подобаващи ".

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР