Гърция "да се вземе в ръце", призова турският президентПрезидентът на

...
Гърция "да се вземе в ръце", призова турският президентПрезидентът на
Коментари Харесай

Ердоган заплаши Гърция с военна намеса

Гърция "да се вземе в ръце ", прикани турският президент

Президентът на Турция Реджеп Таийп Ердоган заплаши с военна интервенция Гърция, в случай че тя не промени позицията си във връзка с статута на нейните острови в Егейско море. Лидерът на югоизточната ни съседка направи това изказване в последния ден на военните учения EFES-2022, в което вземат присъединяване 37 страни, написа Kathimerini, съобщи

Както изяснява изданието, макар обстоятелството, че самото обучение (за десант) не сътвори провокации, като се изключи някои рутинни нарушавания, Ердоган го употребява като платформа, с цел да повтори турското искане Гърция да демилитаризира островите си в Източно Егейско море, в противоположен случай е изправена пред „ злополука “.

В тирада, до момента в който наблюдаваше маневрите в егейската крайбрежна провинция Измир в четвъртък, Ердоган сподели: „ Усилията за потребление на острови с невоенен статут в разнообразни учения и напъните за инструментализиране на НАТО и трети страни в това безвластие, нямат смисъл с изключение на изпитание, което ще приключи с злополука “.

Гърция, добави той, би трябвало да се „ вземе в ръце “ и „ да заобикаля сънища, дейности и изказвания, които ще я доведат единствено до това да съжалява горчиво “ и се базира на войната за самостоятелност на Турция при започване на 20-те години на предишния век, когато турците побеждават окупационните сили, в това число Гърция.

„ Турция няма да се откаже от правата си в Егейско море и няма да се откаже от потреблението на правата, открити от интернационалните съглашения, когато става въпрос за милитаризацията на островите “, сподели той.

Турция ще работи, сподели той, в сходство с „ нашите отговорности, произлизащи от интернационалните контракти “ и в сходство с „ отговорностите, произлизащи от историята и нашата просвета “.

От своя страна представителят на гръцкото държавно управление Янис Иконому осъди турското пояснение на договорите по отношение на статута на източноегейските острови като „ безпочвени легенди, които нито могат да оспорват, нито да заменят интернационалното право и интернационалните контракти “.

„ Като цяло безусловно нищо и по никакъв метод не може да навреди на нашите суверенни права и нашия народен суверенитет. Ето за какво призоваваме Турция да спре тактиката си на провокации и да осъзнае, че единственият метод е виновната и почтена връзка, в подтекста на интернационалното право и при безусловно ценене на суверенитета “, сподели той.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР