Гърците ще отидат до урните след по-малко от седмица, за

...
Гърците ще отидат до урните след по-малко от седмица, за
Коментари Харесай

Гърция се подготвя за парламентарните избори на 21 май

Гърците ще отидат до урните след по-малко от седмица, с цел да изберат новото си държавно управление. Този избор е специфичен поради три съществени детайла. Първо, изборите на 21 май няма да се проведат в условия на рецесия. И дълговата и ковид-кризата са зад тила на съседите ни.

Гърция оцеля и след двете и се завърна като една устойчива стопанска система, която се оправи по-добре през последните 2 години от множеството европейски членки.

Второ, предизборните настроения са спокойни. По традиция, този интервал е нагорещен в страната, само че този път атмосферата е постоянна. Разбира се, има конкуренция сред политическите партии, само че хората очевидно не са толкоз един против различен. Очаква се изборната интензивност да е ниска.

Трето, което може би изяснява и предходния детайл - не се чака да бъде образувано държавно управление след тези избори. Изборният закон се основава на съразмерно систематизиране на местата в Народното събрание. Това значи, че всяка партия, която събере 3% ще влезе в Народното събрание. Но няма да има мажоритарен бонус за първата по мощ група. Нито една партия не се чака да завоюва повече от 35% от гласовете. А кабинет от една партия се счита за съвсем неосъществим.

Също по този начин множеството партии оповестиха, че няма да вършат обединения. Така че, в случай че не стане знамение, гърците ще отидат до изборите още веднъж през юли, с цел да гласоподават по друг избирателен закон.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР