Гърците се отправят днес към урните, за да гласуват на

...
Гърците се отправят днес към урните, за да гласуват на
Коментари Харесай

Гърция гласува на избори, резултатът от които вероятно ще са нови избори

Гърците се насочат през днешния ден към урните, с цел да гласоподават на парламентарни избори, на които съгласно анализатори е малко евентуално да има безапелационен победител.

Около 9.8 милиона са записаните гласоподаватели, в това число 440 хиляди на възраст сред 17 и 21 години, които за първи път имат право да гласоподават.

За пръв път гърците, живеещи в чужбина, можеха да гласоподават на 20 май, без да се постанова да се връщат в Гърция.

 Партиите в Гърция се борят за гласовете на Партиите в Гърция се борят за гласовете на " изгубеното потомство "

" Евронюз " обобщава кои са главните партии и претенденти, какво демонстрират изследванията и какви са упованията.

Основните партии

Управляващата консервативна партия Нова народна власт на министър-председателя сега има 158 места - болшинство - в 300-местния гръцки парламент.

По време на акцията за тези избори тя даде обещание да надгради данъчните облекчения, предоставени през първия мандат, да реализира 3% годишен напредък, да насърчи директните задгранични вложения и да понижи безработицата до по-малко от 8%.

През първия си мандат Мицотакис се концентрира върху въпросите на сигурността, укрепването на полицията и сключването на огромни оръжейни покупко-продажби, изключително с Франция. Имиграцията също беше съществена политическа област. Металната ограда по границата с Турция беше удължена на фона на това, което министър председателят разказа като миграционна " опасност ".
Лявата партия СИРИЗА на някогашния министър председател Алексис Ципрас беше победена от Нова народна власт на парламентарните избори през 2019 година

Тя желае да усили заплатите и пенсиите, да ограничи маржовете на облага в енергийния бранш, да понижи седмичното работно време, да отбрани правата на малцинствата и да отстрани гръцкия фонд за избавяне на банки.

Лявоцентристката Пасок-КИНАЛ на Никос Андрулакис, или Движение за смяна, е третата по величина партия или коалиция в Гърция, която завоюва 22 места през 2019 година

Партията упорства за зелен преход от въглища и природен газ, по-силна национална здравна система, повишение на заплатите в обществения бранш и усъвършенствана бистрота в страната.

Кой води в изследванията?

В момента Нова народна власт пред СИРИЗА с към 7 процентни пункта. Пасок-КИНАЛ е трета., някогашният заместник-председател на Европейския парламент забъркана в корупционен скандал за пари против въздействие, беше освободена от партията Пасок-КИНАЛ през февруари.

Лидерът на СИРИЗА Алексис Ципрас прикани гласоподавателите да не гледат изследванията, откакто настояването на неговата партия за повече бистрота от страна на организациите - по-специално да разгласяват първичните данни от своите изследвания - беше подценено както от Нова народна власт, по този начин и от Асоциацията на социологическите компании.

 Лява коалиция или изчакване за <a href=бонуси: какво ще стане след изборите в Гърция " /> Лява коалиция или изчакване за бонуси: какво ще стане след изборите в Гърция

Премиерът Мицотакис понесе обвинявания за в историята на страната, при която починаха 57 души. Това кара доста специалисти да предвиждат спад в поддръжката за неговата партия. Въпреки, които незабавно последваха случая, съгласно " Евронюз " публичният яд е бил ориентиран освен към настоящето държавно управление, а и към цялата политическа система на Гърция.
Роднини на жертвите заведоха каузи против 17 души на 16 май, броени дни преди изборите. Премиерът, някогашният и актуалният министри на превоза, някогашни и сегашни президенти и шефове на Гръцката железопътна организация (OSE) и на Hellenic Train Company са посочени в правосъдния иск.

Избирателната система

Гласоподавателите ще избират членовете на гръцкия парламент по пропорционална система. Партиите би трябвало да обезпечат минимум 3% от гласовете, с цел да влязат в Народното събрание за четиригодишен мандат.

Според социолозите този път водещият претендент може да се нуждае от 46% от гласовете, с цел да завоюва дефинитивно.

Ако никоя партия не реализира това, гласуването евентуално ще докара до задънена улица в Народното събрание.

 В Гърция животът нараства макар икономическото възобновяване В Гърция животът нараства макар икономическото възобновяване

Неуспехът да се образува съдружно държавно управление след 21 май би означавал, че при започване на юли ще се проведат, като се употребява разширена система за съразмерно посланичество.

Партията, която този път си обезпечи най-вече гласове, ще получи
бонус от 20 места, в случай че е спечелила повече от 25% от гласовете. Този бонус се усилва с % на гласовете за партията. За всеки 0.5 процентни единици ще получава още едно в допълнение място до най-много 50 места бонус.

Партиите, които завоюват 40% от гласовете, могат да си обезпечат най-много 50
бонус места.

Невъзможни обединения

" Ройтерс " отбелязва, че Нова народна власт, с поддръжка от 32-37% в социологическите изследвания, на доктрина би могла да се сплоти с ПАСОК, която получава 8-11%. Двете оставиха настрани историческата си омраза и управляваха Гърция по време на дълговата рецесия. Но 55-годишният Мицотакис сподели в изявление за " Ройтерс " тази седмица, че избира " мощно еднопартийно държавно управление ".

" Опитът в Гърция ни научи, че еднопартийните държавни управления са доста по-стабилни от съдружните ", съобщи Мицотакис.

Подкрепата за в миналото мощната ПАСОК се срина до едноцифрено число след първия интернационален избавителен проект за Гърция през 2010 година От 2021 година тя се пробва да се завърне с нов водач, 44-годишния Никос Андрулакис.

Отношенията ѝ с Нова народна власт се утежниха след предходната година, когато Андрулакис сподели, че гръцкото разузнаване е подслушвало телефонните му диалози.

 Алексис Ципрас
© Reuters

Алексис Ципрас

ПАСОК изпрати спорни сигнали дали ще се причисли към съдружно държавно управление и също така упрекна СИРИЗА, че прави обещания, които не може да извърши.

СИРИЗА споделя, че ще се опита да образува необятно съдружно държавно управление и прикани гърците да ѝ дадат късмет да ръководи без изискванията на суровата избавителна стратегия, контрактувана с еврозоната, попречила последния ѝ престой на власт. Спасителната стратегия завърши през 2018 година

Подкрепата за СИРИЗА варира сред 27-31%.

Проучванията демонстрират, че тя ще би трябвало да се сплоти с повече от две партии, в това число ПАСОК, с цел да завоюва болшинство в 300-местния парламент. Обръщайки се непосредствено към ПАСОК по време на избирателен протест, Ципрас сподели: " Каня ви в понеделник да седнем на една маса след огромната победа на СИРИЗА, след огромната победа на нашия народ, която ще отвори пътя за прогресивно държавно управление. "

От своя страна водачът на ПАСОК Андрулакис не отхвърля напълно никоя от двете благоприятни условия, само че декларира, че няма да поддържа държавно управление, отпред на което са Мицотакис или Ципрас.

Друг евентуален сътрудник на Ципрас ще бъде неговият някогашен министър на финансите Янис Варуфакис, който управлява дребната партия Мера25.

Но връзките сред двамата са недружелюбни от 2015 година, когато Варуфакис трябваше да подаде оставка, с цел да помогне на Ципрас да подписа третото съглашение за избавяне на Гърция с кредиторите от еврозоната. Варуфакис изключи опцията да се причисли към коалиция със СИРИЗА.

Гръцката комунистическа партия, която получава 5-6%, също отхвърли опцията да взе участие в коалиция или да поддържа държавно управление на малцинството.

Водещите претенденти може да се нуждаят от поддръжката на десния Кириакос Велопулос, ефирен водещ, чиято партия " Гръцко решение " влезе в Народното събрание през 2019 година

Велопулос обаче отхвърли сюжетите тази седмица, наричайки двете съществени партии " ненадеждни ".

Каквито и обединения да бъдат наложени от политическите действителности, малко евентуално е някой от политическите водачи да разяснява съществено тази опция преди окончателното систематизиране на силите през юли.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР