Гърдите се гордеят с най-различна форма и големина, но никои

...
Гърдите се гордеят с най-различна форма и големина, но никои
Коментари Харесай

Защо човешките гърди са толкова големи?

Гърдите се гордеят с най-различна форма и величина, само че никои не наподобяват на човешките. На нашата планета съществуват повече от 5000 типа бозайници, само че единствената форма на живот с непрекъснати гърди е Homo sapiens . Някои биха нарекли тази анатомична специфичност секси, само че поражда въпросът: за какво човешките гърди са толкоз огромни ? Дали това не е неточност на еволюцията?  

Всеки различен бозайник развива краткотрайни гърди по време на овулация или кърмене. Тяхното главно предопределение е да създават мляко. Затова, когато млякото свърши, те изчезват. Но не подобен е казусът с човешките същества от женски пол, чиито гърди се оформят по време на пубертета, а не на бременността. Следователно в даден миг от нашата еволюция нещо се е трансформирало. През 1987 година да вземем за пример биологът Тим Каро изследва седем съществуващи теории по тази тематика. Според една от тях гърдите разрешават на новородените да сучат, опрени на хълбока на майката, което й обезпечава по-голяма пъргавина и й дава опция да извършва няколко задания по едно и също време. Това обаче не изяснява за какво гърдите не престават да стърчат и откакто интервалът на кърмене завърши.

Може би Чарлс Дарвин е създател на най-разпространената концепция, развита и изложена в детайли  през 1967 година от зоолога Дезмънд Морис в книгата му „ Голата маймуна “. В нея Морис изрича догатката, че гърдите са еволюирали като секс знак, с цел да заменят набъбналата задница на останалите женски примати по време на овулация. Щом предците ни почнали да вървят изправени, половите органи към този момент не се забелязвали толкоз елементарно. И с цел да могат мъжките екземпляри да познават по кое време женската е достигнала полова зрялост, се оформили гърдите. Тази доктрина най-малко изяснява за какво женските гърди нарастват по време на пубертета, но към момента не оферират пояснение за какво не престават да стърчат и след менопаузата. 

Нека разгледаме по-отблизо човешките гърди. Най-съществената разлика сред тях и гърдите на другите женски млекопитаещи е, че съдържат доста повече лой, която запълва тъканта им и им придава форма. Гърдите може да станат толкоз огромни, че даже да причинят болежка в гърба и гръдния панер. По тази причина доста дами се подлагат на интервенции за понижаване на бюста. Само през 2016 година в Съединени американски щати са направени 61 000 такива интервенции. Но гърдите предизвикват освен физически дискомфорт, а крият и евентуална опасност за живота. Ракът на млечната жлеза е най-често срещаното онкологично заболяване при дамите в международен мащаб. Той визира към 1,5 милиона дами годишно, а през 2015 година е провокирал гибелта на 570 000. Досега учените са открили, че ракът на гърдата не е нормален измежду приматите. Може би това се дължи на обстоятелството, че рискът от него се усилва с напредването на възрастта, а приматите не живеят задоволително дълго, с цел да го развият. Или може би повода е в самата тъкан на гърдата, която при хората е непрекъсната.

Ракът е по-разпространен в бързо делящи се тъкани. Всеки път, когато клетките се раждат и умират, има заплаха от неточности в клетъчния цикъл. А всяка изродена клетка рискува да се трансформира в ракова. Тъканта на гърдата се дели с доста бързо движение, заради което вероятността от неточности нараства. Това може би изяснява за какво отстраняването на двете гърди понижава риска от рак на млечната жлеза минимум с 95 на 100.

Разбира се, гърдите са извоювали своето място в човешката просвета и общество. Бюстът кара дамите да се усещат красиви и мечтани, освободени или надарени с власт. С тяхна помощ са били построени цели империи единствено поради способността им да съблазняват. Изглежда че – за положително или зло – човешките гърди са основани, с цел да пребъдат!

Цветелина Велчева по материали от IFLSCIENCE

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР