Галий и германий: какво означава за света новият ход на Китай във войната с микрочипове

...
Китай трябва да започне да ограничава износа на два ключови
Коментари Харесай

Китай трябва да започне да ограничава износа на два ключови за производството на полупроводници материала, като войната за чипове със загряването на САЩ.

Съгласно новия контрол ще са необходими специални лицензи за износ на галий и германий от втората по големина икономика в света.

< p class="ssrcss-1q0x1qg-Paragraph eq5iqo00">Материалите се използват за производство на чипове и имат военни приложения.

Ограниченията идват, след като Вашингтон положи усилия да ограничи Достъп на Пекин до модерна микропроцесорна технология.

Китай е най-големият играч в глобалната верига за доставки на галий и германий. Той произвежда 80% от световния галий и 60% от германия, според индустриалния орган на Алианса за критични суровини (CRMA).

Материалите са „второстепенни метали “, което означава, че обикновено не се срещат сами в природата и често са страничен продукт на други процеси.

Освен САЩ, както Япония, така и Холандия - която е дом на ключовия производител на оборудване за чипове ASML - наложи ограничения за износ на технологии за чипове на Китай.

"Времето на това съобщение от Китай не е случайно , като се имат предвид ограниченията за износ на чипове, обявени от Холандия наред с други“, каза Колин Хамилтън от инвестиционната фирма BMO Capital Markets пред BBC.

„Много просто, ако спечелите Ако не ни дадете чипове, ние няма да ви дадем материалите за направата на тези чипове“, добави той. две най-големи икономики изрази загриженост относно възхода на така наречения „национализъм на ресурсите“ – когато правителствата трупат критични материали, за да упражняват влияние върху други държави.

„Ние“ виждаме как правителствата все повече се отдалечават от разказа за глобализацията“, казва д-р Гавин Харпър, сътрудник по изследване на критични материали в университета в Бирмингам.

„Идеята, че международните пазари просто ще доставят материали е изчезнало и, ако погледнете картината по-широко, западната индустрия може да е изправена пред малко екзистенциална заплаха."

Китай ограничава износа на ключови материали за компютърни чипове. Нидерландия ограничава износа на оборудване за чипове< p class="ssrcss-1q0x1qg-Paragraph eq5iqo00">Галиевият арсенид - съединение на галий и арсен - се използва във високоскоростни компютърни чипове, както и в производството на светодиоди (LED) и слънчеви панели.< /p>

Ограничен брой компании по света произвеждат галиев арсенид с чистотата, необходима за използване в електрониката, според CRMA.

Германийът се използва и за производството на микропроцесори и слънчеви клетки. Използва се и в очила за зрение, които са „ключови за армията“, каза г-н Хамилтън.

Въпреки това г-н Хамилтън добави: „Трябва да има достатъчно в регионалните доставка от топилни заводи за неблагородни метали, за да се осигурят алтернативи. Важността на полупроводниците с най-високо качество е по-трудна за разрешаване, тъй като Китай наистина е доминиращ. Вероятно ще има известен тласък за рециклиране."

Миналия месец говорител на Пентагона каза, че САЩ имат резерви от германий, но нямат запаси от галий.

Говорителят добави, че „[Отбраната] Отделът проактивно предприема стъпки... за увеличаване на вътрешния добив и обработка на критични материали за микроелектрониката и космическата верига за доставки, включително галий и германий".

Все пак, китайските експортни ограничения се очаква да имат ограничено въздействие в дългосрочен план.

Източник: bbc.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР