Галъп“ за здравната система: Все повече средства, все по-недоволни пациенти.Моделът

...
Галъп“ за здравната система: Все повече средства, все по-недоволни пациенти.Моделът
Коментари Харесай

„Галъп“ за здравната система: Все повече средства, все по-недоволни пациенти


„ Галъп “ за здравната система: Все повече средства, все по-недоволни пациенти.

Моделът на битие на опазването на здравето у нас,

най-много на болничната помощ, е обвързван с все по-големи средства, без хората да стават по-доволни.

Това сподели пред БНР изпълнителният шеф на „ Галъп интернешънъл болкан “ Първан Симеонов. Социологическата организация е провела изследване за Здравен барометър,

чието последно издание е отдадено на финансирането на опазването на здравето.

Роенето на лечебни заведения в България  се трансформира на моменти в бизнес логичност, при която другите детайли в системата нямат спорни ползи – да се наблюдават, управляват, реформират един различен. А имаме  поредност от синхронизирани ползи по веригата „, счита Симеонов.

Изследван е всеобщият взор  към всичко това – какъв брой пари даваме за здраве, знаем ли какъв брой ни се поставя за тези пари, желаят ли ни пари по други способи, какъв брой постоянно се занимаваме с профилактика, разясни Първан Симеонов.

Хората  не са подготвени да заплащат по-висока здравна вноска , съобщи още социологът, съгласно който регистрираният песимизъм по отношение на опазването на здравето е огромен.

„ Няма смисъл да се влагат още средства в нереформирани системи. Също по този начин несъмнено е, че  здравният статус в България, здравния декор не се усъвършенства „, разяснява Първан Симеонов в предаването „ Преди всички “.

Големите пари и огромната политика постоянно се движат дружно, а в тази система има в действителност огромни пари . Тя е извънредно авторитетна. Целият болничен бранш, и освен той, има извънредно въздействие. Какво да приказваме за фармацевтичния! Те имат очевидно въздействие в най-високите равнища на политическите системи. “

Години наред има ясно схващане за проблемите , а в същото време я няма политическата непреклонност, която да се опита да реформира тази система, уточни социологът. По думите му, има политическа воля, само че има и страх. Според него има чисто  поколенчески процеси  и вътре в системата има схващане за проблемите, но  бързи и внезапни промени няма по какъв начин да се чакат .

 
Източник: flashnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР