Гади Орон - генерален директор на CISAC (Международната конфедерация на

...
Гади Орон - генерален директор на CISAC (Международната конфедерация на
Коментари Харесай

Mеждународни организации изпратиха спешен призив до Мария Габриел, свързан със закона за авторското право у нас

Гади Орон - общоприет шеф на CISAC (Международната конфедерация на сдруженията на създатели и композитори), Сесил Депрингр - общоприет секретар SAA (Асоциацията на европейските организации за групово ръководство, представляващи създатели на аудиовизуални произведения) и Вероник Деброс – шеф на GESAC (Европейска група от сдружения на създатели и композитори) изпратиха незабавен апел до Мария Габриел за качествено въвеждане на съответното законодателство за авторските права в България в сходство с нормите на Европейски Съюз и най-хубавите интернационалните практики.

В писмото се показва, че актуалните законодателни оферти, направени от Министерството на културата и към този момент импортирани в Народното събрание, не вземат решение по подобаващ метод основни въпроси, макар многократните оферти за усъвършенствания на интернационалните организации и на българските им сътрудници.

Писмото до българския вицепремиер идва ден откакто беше гласуван Законопроекта за изменение и допълнение на Закона за авторското право и сродните му права, импортиран от Министерски съвет на 13 април 2023 година Законопроектът мина през вчерашния ден на първо четене в комисията. Против гласоподаваха самичък от " Възраждане ", като единомислещо бе решено сред първо и второ четене още веднъж да има необятна полемика по нормативните текстове сред всички заинтригувани страни.

В писмото до Мария Габриел, вицепремиер и министър на външните работи, интернационалните организации, представляващи създатели на аудиовизията и композитори, приканват за реакция и поддръжка по отношение на транспонирането на европейските наставления 2019/789 и 2019/790. Международната авторска-правна общественост се обръща към Мария Габриел да поддържа българските създателите в постигането на солидна и работеща уредба на авторското право в България в сходство с европейската и интернационална рамка.

В писмото се акцентира приносът на Мария Габриел за приемането на европейските актове, като огромна победа в следствие от напъните и ангажираността й като комисар, отговарящ за цифровия дневен ред по това време и по време на мандата й като комисар по нововъведенията, културата, образованието и младежта.

Към момента България е една от двете страни, които не са транспонирали двете наставления 2019/789 и 2019/790 в своето национално законодателство. Писмото показва, че макар забавената опция на създателите да се възползват от преимуществата на тази нова европейска правна рамка, то забавянето може да се употребява стратегически за по-правилно и деликатно решение по въпросите, притесняващи създателите. Както и като късмет в същото време да се отстранят някои трайни правни неясноти, които съществуват в българския Закон за авторското право и сродните му права.

Вижте по-долу цялостния текст за писмото до Мария Габриел.

Уважаема г-жо Габриел,

Спешен апел за въвеждане на съответното законодателство за авторските права в България в сходство с нормите на Европейски Съюз и най-хубавите интернационалните практики

Първо, позволете ни да Ви поздравим за назначението ви за Министър на външните работи и да Ви пожелаем сполучлив мандат. Културният и креативен бранш в България, както във всяка друга страна, се нуждае от мощни министри, които да ги пазят и съставляват в държавните управления, създавайки подобаващи условия за разцвета на културните и креативните действия, които биха съдействали за стопанската система и културния живот на страната, както и Европейски Съюз. Пишем Ви, с цел да притеглим Вашето внимание към значим и незабавен въпрос, обвързван с българското транспониране на европейските наставления за авторското право, чието приемане признаваме като огромна победа в следствие от Вашите старания и ангажираност като комисар, отговарящ за цифровия дневен ред по това време и по време на мандата Ви като комисар, отговарящ за нововъведенията, културата, образованието и младежта.

Чрез нашите организации ние представляваме повече от 5 000 000 създатели в целия свят и над 1 000 000 създатели в Европа. МУЗИКАУТОР и ФИЛМАУТОР са наши членове и сътрудници на национално равнище, осигуряващи отбраната и на българската, и на интернационалната авторска общественост.

Авторите са в центъра на креативния развой. Обаче, опцията те да получават заслужено и уместно заплащане за потреблението на техните креативен творби се основава на, от една страна, защитаващи ги авторскоправни закони, позволяващи им да поддържат своята съзидателна работа - което на собствен ред въздейства върху нашата групова просвета и върху обществото като цяло. A въпреки това - на груповото практикуване на авторските им права по отношение на мощни медийни компании и софтуерни колоси. Ето за какво ясното и точното транспониране на последните Директиви на Европейски Съюз 2019/789 и 2019/790, което има за цел да отговори на зараждащите въпроси заради новите технологии и бъдещия дигитален медиен пейзаж, е от основно значение за европейските и интернационалните, включително - българските, създатели.

Понастоящем България е една от двете страни, които не са транспонирали горепосочените наставления в своето национално законодателство. Въпреки че това закъснение пречи на създателите да се възползват от преимуществата на тази нова европейска правна рамка, забавянето може да се употребява и като стратегическа опция за по-правилно и деликатно решение по въпросите, притесняващи създателите, като в същото време се отстранят някои трайни правни неясноти, които съществуват в българския Закон за авторското право и сродните му права. Приемането на подобен народен закон с поддръжката на настоящето съдружно държавно управление през днешния ден е допустимо и повече от належащо.

Бихме желали да отбележим три открояващи се въпроса, които изискват политическа воля за спазване на европейските и интернационалните правила в процеса на настоящото национално транспониране и за положителното действие на правната уредба на авторско право в България:

1- Прилагане на Директивата за онлайн лъчение (Директива SatCab II) по метод i) осигуряващ уместно заплащане на всички създатели посредством въвеждане на наложително групово ръководство за разпространителите на сигнал в процеса на " директното въвеждане (direct injection) “, както е направено в болшинството държави-членки на ЕС; и ii) даващ опция за наложително групово ръководство на правата за препредаване, изисквани от директивата за създателите на аудио-визуални творби, тъй че те също да могат да получават своето заплащане непосредствено от ползвателите.

2- Осигуряване на заслужено обезщетение на създателите от изключението за частно прекопирване посредством преустановяване на настоящото неспазване на правото на Европейски Съюз от страна на България (помните процедурите за нарушавания, към този момент формирани от Европейската комисия против България по време на Вашия мандат).

3- Реформиране на механизма за установяване на цените, по-специално процедурата пред националната комисия, отговаряща за одобрение на цените при положение на разногласия сред организация за групово

ръководство на авторски права (ОКУП) и представителни браншови организации, защото актуалната правна уредба води до дълги, неефективни и несправедливи процедури, които пречат на създателите да получат уместно, навременно и тъкмо заплащане.

За страдание, актуалните законодателни оферти, направени от Министерството на културата и към този момент импортирани в Народното събрание, не вземат решение по подобаващ метод гореизброените основни въпроси, макар нашите и на българските ни сътрудници многократни оферти за усъвършенствания.

Разчитаме на Вашата непрекъсната поддръжка за създателите и на желанието, което постоянно сте имала за ясното имплементиране на разпоредбите и полезностите на Европейски Съюз. Надяваме се, че Вашата поддръжка в тази посока на национално равнище може да помогне за постигането на солидна и работеща уредба на авторското право в България в сходство с европейската и интернационална рамка.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР