Габрово стана част от творческите градове под егидата на ЮНЕСКО.

...
Габрово стана част от творческите градове под егидата на ЮНЕСКО.
Коментари Харесай

ЮНЕСКО включи Габрово в мрежата си от творчески градове, обяви Рашидов

Габрово стана част от креативните градове под егидата на ЮНЕСКО. Това разгласи ръководителят на парламентарната Комисия по културата и медиите Вежди Рашидов след срещата си в Париж с генералния шеф на организацията Ирина Бокова, оповестиха от пресцентъра на ГЕРБ.

Преди 4 месеца Габрово влезе в конкуренцията за включване в мрежата на креативните градове на ЮНЕСКО. Като свои преимущества общината посочи, че това е град на занаятите и промишлеността, столица на хумора и сатирата, както и град, който съхранява и разпространява националния и локалния фолклор.

С решението, което би трябвало да бъде оповестено публично на следващия ден по време на Генералната конференция на 39-ата сесия на ЮНЕСКО, Габрово става вторият български град, който попада в мрежата на организацията. Първият е София, който беше прибавен през 2014 година, откакто беше разгласен за " Град на киното ".

Мрежата на ЮНЕСКО от креативен градове е основана през 2004 година за поощряване на съдействието сред градовете, които са разпознали творчеството като стратегически фактор за напредък. Към момента в нея членуват 116 града от 54 страни.

След срещата си с Бокова Рашидов сподели още, че е подписан нов шестгодишен контракт за продължение на работата на Регионалния център на ЮНЕСКО в София.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР