Габрово е областта, в която са усвоени най-много европейски средства

...
Габрово е областта, в която са усвоени най-много европейски средства
Коментари Харесай

Габрово е на първо място по усвоени европейски средства

Габрово е региона, в която са усвоени най-вече европейски средства на глава от популацията в България. Това стана ясно от изявлението на заместник-министърът на стопанската система Александър Манолев по време на среща с бизнеса от района. Той взе участие в спорен панел дружно с вицепремиера Томислав Дончев, кметът на община Габрово Таня Христова, зам.-кмета на община Севлиево Красимира Йорданова, Николина Хинкова, ръководител на Съвета на шефовете на „ ЛС тюбс “ и Мартин Заимов, изпълнителен шеф на Регионален фонд за градско развиване.

„ Габрово е един от най-добре представящите се райони в стопански проект “, уточни Александър Манолев. По данни на Национален статистически институт създаденият БВП за региона е 1,2 милиарда лева, а непознатите директни вложения в нефинансовите предприятия в региона надвишават половин милиард лв., стана ясно от неговото изявление. Габрово е измежду областите с най-висока икономическа интензивност на трудоспособното население – 73%, като нивото на безработица е по-ниско от междинното за страната, подчертава още той. „ Макроикономическите данни несъмнено са положителни и нещо по-важно – демонстрират вероятност за резистентен растеж “, е мнението на икономическият заместник-министър.

Договори за общо 65 млн. лева се извършват в област Габрово по Оперативна стратегия „ Иновации и конкурентоспособност “, стана ясно от неговото изявление. „ Повече от половината от тези планове към този момент са сполучливо завършили и близо 16 млн. лева са били дейно вложени в районната стопанска система “, уточни Александър Манолев.

В своето изявление той подчертава на значимостта на инфраструктурните планове за районната стопанска система и дефинира дефицита на квалифицирани фрагменти като главен проблем на локално и национално равнище. Според него огромен плюс за района е, че се обрисуват два мощни стопански центъра, ситуирани на близко разстояние – Габрово и Севлиево, като в партньорството и взаимоотношението сред тях е опцията за гарантиране на устойчивия растеж и още по-доброто икономическо бъдеще на района.

Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР